skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ulica frankolovskih žrtev

»Frankolovski zločin je za nas Slovence živ opomin, ki ne bo med nami nikoli nehal govoriti. V Grabnu na Stranicah pri Frankolovem, ob cesti, ki pelje iz Celja v Maribor, rasto jablane, na katere je okupator obešal talce. Te jablane so neme priče tega največjega in najgnusnejšega okupatorjevega hudodelstva nad našim ljudstvom. Ob cesti sta tudi množična grobova s spomenikoma, dvema neobdelanima granitnima skalama, ki štrlita iz zemlje kot tiha in vendar govoreča pomnika velike tragedije.« Tako je svoj opis začel Stane Terčak v knjigi Frankolovski zločin, ki so jo izdali ob 25-letnici tragičnega dogodka. Olvasás tovább
Nemci so 12. februarja 1945 na Stranicah na obcestne jablane pobesili sto moških;  najmlajši med njimi je imel 16, najstarejši pa 64 let. Kakor je prebivalce Spodnje Štajerske z letaki obveščal okupator, je šlo za povračilni ukrep zaradi uboja celjskega okrožnega vodje Antona Dorfmeistra. Le-ta je bil v zasedi, ki jo je 2. februarja postavil drugi bataljon XIII. brigade Mirka Bračiča v soteski Tesno, ranjen v glavo, medtem ko se je peljal v koloni vozil SS policijskega bataljona iz Slovenskih Konjic proti Celju. Dorfmeister je za posledicami poškodb drugi dan po napadu umrl v celjski bolnišnici in kot povračilo je generallajtnant Erwin Rösener ukazal obesiti sto talcev. Za eksekutorje je določil oddelke pomožne policije, ki so se pred zavezniškimi silami umaknili iz Banata ter v tem času varovali rudnik v Zabukovici in tekstilno tovarno v Preboldu.
Po izjavi vodje zunanje izpostave varnostne policije in varnostne službe v Celju Georga Kramhöllerja so dan pred zločinom privedli talce iz Maribora in Trbovelj ter jih združili s skupino, ki je že bila določena za usmrtitev v celjskem Starem piskru. Usodnega dne so talce zvezanih rok s štirimi kamioni odpeljali na kraj zločina, za njimi pa so v dveh kamionih peljali še zapornike, ki so morali izkopati grobove. Obešanje zapornikov na jablane ob cesti sta opravila dva vojaška policista - prostovoljca.
Tri mesece kasneje je bilo vojne konec; za mnoge žal prepozno. V spomin na gnusni in zločinski dogodek je Skupščina občine Celje 1. junija 1976 poimenovala eno od ulic na Hudinji po frankolovskih žrtvah.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam