skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Tri fare v Rosalnicah veljajo za enega največjih spomenikov sakralne umetnosti v Beli krajini.

Začetki Treh far ostajajo skrivnost. Znano je, da je imela v 15. stoletju metliška župnija tam sedež. Znano je tudi, da je bila cerkev na tem kraju omenjena že leta 1228 (Nemanič, 2009). Valvasor je v svoji knjigi zapisal, da so cerkve sezidali templjarji, saj so v njegovi knjigi omenjene kot tri templjarske cerkve (Metlika, 1998).

Olvasás tovább

Cerkve so bile v času turških napadov požgane. Frančiškani, ki so do tedaj v njih delovali, pa so bili pregnani v Novo mesto (Metlika, 1998).

Zgornja oziroma severna cerkev je posvečena Žalostni Materi božji in je zgrajena v gotskem slogu. V njej so najstarejše orgle na Kranjskem, ki jih je leta 1753 izdelal znan ljubljanski orglar Joannes Georgins Eisl. Zasnovane so kot instrument z enim manualom, osmimi registri in s pedalom, ki ima dva registra (Metlika, 1998).

Srednja cerkev je prav tako sezidana v gotskem stilu, vendar se prvotna okna niso ohranila. Kasneje sta bila tej cerkvi dozidana zvonik in odprta lopa.

Spodnja oz. južna cerkev je posvečena Lurški Materi božji. Jasni znaki kažejo, da je bila ta cerkev verjetno najstarejša med njimi in da je današnja različica prezidana iz starejše.

Vir:

Metlika, naše mesto (1998), Grafika Bucik, Metlika

Nemanič I. (2009) 'Zgodovinski spomini na mojo deželo', samozaložba, Ljubljana

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Jelszavak

Tri fare, CERKVE, CERKVENA ARHITEKTURA, CERKVENA UMETNOST, CERKVENE DRAGOCENOSTI, Romarske cerkve, POKOPALIŠČA

A közzététel dátuma

09.09.2019 12:11

Legutóbbi módosítás

10.09.2019 06:12

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam