skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Trg Svobode in spomenik NOB

Trg svobode je sicer novejši mariborski trg in se nahaja ob robu mariborskega mestnega jedra. Ko so v začetku 19. stoletja zasuli grajski obrambni jarek, so na tem mestu uredili grajski vrt. Zaradi povečanega obiska sejma na Slomškovem trgu je občina začela razmišljati o novem trgu. V ta namen je odkupila zemljišče grajskega vrta in uredila trg, ki je nosil ime Sophien Platz po grofici Sofiji Brandis. Po 1. svetovni vojni je trg dobil današnje ime.

Prvi konkretni pogled na današnji Trg svobode se na razglednici pojavi že pred letom 1900. Seveda je poimenovanje motiva identično njegovi vsebini: die Burg – Grad.

Olvasás tovább

Na trgu po letu 1975 nič več ne prevladuje grajska stavba. V ospredje stopi bronast spomenik NOB, delo Slavka Tihca. Trg s spomenikom NOB v 80. letih 20. stoletja tako dobi nov pomen. V 80. in 90. letih spomenik postane sestavni del izbranih poudarkov mesta. V pogled z vzhoda ali zahoda se po letu 1975 zmeraj ujame spomenik.

Motiv modernega spomenika pred grajsko stavbo daje poudarek spoštovanju preteklosti in vrednot NO in hkrati prikaže odprtost za drzne likovne in arhitektonske rešitve v mestu.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Gabrijela Kolbič

Jelszavak

MESTNI TRGI, Trg svobode, Javni spomeniki, NOB, Maribor, Tihec, Slavko

A közzététel dátuma

29.01.2021 09:54

Legutóbbi módosítás

28.01.2021 14:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam