Térkép  

Summa cum laude

Bila je neugnana, radovedna deklica, ki se je rada in hitro učila. Pastor je veliko pozornosti posvečal oblikovanju njenega značaja. Poudarjal je pomen sočutja do drugih, zlasti do šibkejših. Ob vstopu v šolo ji je svetoval, naj bo prilagodljiva. Schreiber Gammelinova v spominih piše, da je po prvih dveh urah pouka vstala, se vljudno priklonila in učiteljici rekla: »Oprostite, toda to ni nič novega. Grem domov.«

Po podatkih pastorja Burkhardta je iz seznama učencev nekdanje zasebne Höhere Knaben- und Mädchenschule (Višja deška in dekliška šola) v takratnem Brunshauptnu za šolsko leto 1917/1918 mogoče razbrati, da je bila tedaj vpisana v 5. razred. Do nedavnega se je ta šola imenovala po njenem očetu Heinrichu Schreiberju (18. 7. 1864–6. 6. 1936), ki je v začetku 20. stoletja izjemno pomembno prispeval k razvoju šolstva na območju Brunshauptna.

V farni kroniki lahko preberemo, da je bil na začetku 1. svetovne vojne tudi ustanovitelj Marien-Frauenvereina (Marijino žensko društvo). Kakor navaja Thea v svojih spominih, je v okviru društva, ki je delovalo v povezavi z Rdečim križem in ga je vodila njena mati, tudi sama pomagala zbirati pomoč za vojake. Ohranjena je njena članska izkaznica pa tudi fotografije, ki pričajo o prav posebnem dogodku. Na pobudo društva so 21. avgusta 1915 v Brunshauptnu pripravili zelo odmevno prireditev, na kateri so se z zabijanjem žebljev v križ spominjali padlih vojakov, hkrati pa so zbirali denar za pomoč vojski. Dogodka se je udeležil tudi nadvojvoda vojvodine Mecklenburg-Schwerin Friderik Franc IV., skupaj z ženo, nadvojvodinjo Aleksandro.

Olvasás tovább

Thea Schreiber Gammelin se je po končani osnovni šoli vpisala v srednjo šolo v Bad Doberanu. V spominih piše o vpisu v tamkajšnjo gimnazijo, vendar dokumenti, ki bi to potrjevali, doslej niso bili najdeni. Šolo je po svojih besedah končala leta 1923 summa cum laude, torej z najboljšo mogočo oceno. Nato se je želela vpisati na hamburško akademijo za likovno umetnost, vendar so jo domači od tega odvrnili. Vpisala naj bi se na univerzo v Rostocku, kjer naj bi diplomirala iz germanistike, dve leti pa naj bi tam vzporedno študirala tudi medicino. Po podatkih univerzitetnega arhiva na to univerzo ni bila vpisana.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam