Térkép  

Strokovno delo dr. Mihajla Rostoharja

Dr. Mihajlo Rostohar je bil začetnik empirične psihologije v Sloveniji in avtor obče, socialne, politične in razvojne študijske psihološke smeri.

Olvasás tovább

Veliko se je ukvarjal z raziskovanjem psihologije otroka. Proučeval je razvoj domišljije in pojmovanja, otroško igro, dojemanje pravljic, odziv otroka in mladostnika na film, metode začetnega branja, pri čemer je uvedel analitično-sintetično metodo. Za proučevanje pozornosti je izdelal aparat za merjenje nihanja in trajanja pozornosti. Empirično je raziskoval psihološke pojave kot so predstave, domišljija, sinestezija, pojmi, geometrične iluzije. V raziskavah pojmov in predstav je ugotovil način razvijanja in propadanja. Rostohar je s teorijo psihičnih struktur zavrnil psihološki elementarizem. Veliko je deloval na področju jezika, branja, govora, pisal je o odnosu med mišljenjem in branjem, izoblikoval je svoje pojmovanje motivacije. Za njegovo znanstveno delo so značilni empiričnost, introspektivnost in strukturalizem. S svojo znanstveno metodologijo je vplival na švicarskega psihologa Jeana Piageta; Rostoharjevo delo so nadaljevali njegovi učenci in sodelavci Ivan Toličič, Levin Šebek in Vid Pečjak.

Je avtor več kot 260 znanstvenih prispevkov psihološke vsebine, ki jih je objavljal v publikacijah, katerih sourednik je bil, pa tudi v ostalih čeških, nemških, francoskih, hrvaških in slovenskih časopisih. Ob njegovi 60-letnici (leta 1938) so na Češkem izdelali bibliografijo njegovih del.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Urška Šoštar

Jelszavak

Rostohar, Mihajlo, PSIHOLOGIJA

A közzététel dátuma

05.09.2016 06:55

Legutóbbi módosítás

05.09.2016 06:55

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam