skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Štriker, Pošmošter, Gorjup, Pečnik, Apnar

Praded današnjega gospodarja Ivija Ivan-Marjan Razboršek, je kupil staro pritlično hišo Štrikerjev, imenovana po vrvarstvu, pletli so vrvi- štrike. Poročil se je z Libojčanko, imela sta gostilno pri mostu v Griže. Olvasás tovább
Dedova družina se je v Arjo vas priselila leta 1910, ko je bil Ivijev oče star šele eno leto. Ded je kupil veliko zemlje, kmetoval, a je polovico zemlje moral prodati zaradi plačil obrokov zanjo. Kmetovali so naprej, sadili hmelj, imeli so gostilno. Tako so lahko nazaj kupili prej prodano zemljo. Objekt je bil adaptiran in nadzidan leta 1924, v pritličju za gostilno. Sedanji lastnik ga je ponovno adaptiral leta 1962. Kmetija je danes ena večjih hmeljarskih kmetij v Savinjski dolini. Zato so leta 1990 zgradili hlev na zavrtih in leta 2008 porušili staro gospodarsko poslopje in na njegovi lokaciji postavili novo skladiščno halo  za hmelj in strojno lopo.

Pošmošter

Pošmoštrova Franc in Pepi sta bila brez otrok. Z ženama Koren Zofijo in Ocvirk Anico sta kmetovala na mali kmetiji. Po smrti obeh je polovico kmetije proti cesti kupil sosed Razboršek, objekte je porušil zaradi manipulacije svojega obiralnega stroja. Polovico objekta na zavrte pa je prevzel Ivan Fekeža in tam pozidal stanovanjsko hišo, kjer živi z družino.   

Gorjup

To je bila kmetija Razborškovih iz vasi, gospodarja sta imela pet otrok Jože (Pepi), Fanika, Pepca, Marija. Sin je padel v partizanih. Po vojni je kmetijo prevzela Fanika. Na mali kmetiji kmetovala do svoje smrti leta 2000, naslednika ni imela. Nečak Jože je posestvo prodal. Danes je v objektu ključavničarska delavnica.

Pečnik

Razborški so kupili hišo od Štajnbekov. Hišo so temeljito preuredili, v pritličju za trgovino. Pečnik Ela in Razboršek Franc sta trgovala do leta 1945. Nato sta v nadstropju stanovala, v pritličju pa je bil najemnik krojač Aristovnik Vinko. Objekt je danes v lasti hčerke Šumer Majde. Z možem Jožetom živita v Nemčiji. Objekt pa je preurejen in solidno vzdrževan kot  stanovanjska hiša. 

Apnar

Ta objekt je ostalina najstarejše kmetije v Arji vasi. Brat in sestra Apnar Franc in Ana sta kmetovala na veliki kmetiji. Anina hči Zofa je bila poročena z Ocvirk Jožetom (Pošmoštrom). Nista se razumela in nista imela otrok, gospa je sama gospodarila. Brat Franc je zase kupil sosednje posestvo in tam postavil hišo z gospodarskim poslopjem. Po smrti je izročila celotno posest humanitarnim organizacijam slepih in bolnici. Ti so posest prodali Štefančiču. Ta je gospodarsko poslopje adaptiral v vulkanizersko delavnico, stanovanjsko hišo pa je adaptiral v svoje stanovanje.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam