skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Stoletnica čebelarstva v Črni na Koroškem

KFD 104/2014 & 105/2014_13. SEPTEMBER 2014 Olvasás tovább
V letu 1914 so bila v vseh krajih Mežiške doline in še širše ustanovljena čebelarska društva. Točnega datuma ustanovitve teh društev ne vemo, saj so ustanovne listine zgorele v požaru in kasneje so si posamezna društva šele po koncu 1. svetovne vojne na podlagi spomina posameznikov samostojno določile ustanovne datume.
Na podlagi teh dejstev in na povabilo mag. Romane Lesjak (županje Občine Črna) sem se lotil oblikovanja CGP za filatelistični sklop »Čebelarstvo v Črni«, ki pa sem ga razširil tudi na preostala tri čebelarska društva (Mežica, Prevalje, Ravne). Vse dele filatelistične serije  pomensko povezujeta dva motiva: stilizirana tonirana čebelja satnica/satje in na to satje pripeta stilizirana črno-bela čebela z razprtimi krili ter poenoten tipografski zapis faktografskih dejstev o čebelarstvu v posameznem kraju. Sklopi se razlikujejo po barvi satovja (Črna: zlato-rumena, Mežica: listno zelena, Prevalje: temno modra, Ravne: turkizno modra/zelena) ter po različnih elementih na ilustraciji dotiska na kuverto (Črna: črn čebelnjak z barvnimi panji; Mežica: stilizirano poprsje Antona Janše, ki je lani praznoval 280-letnico rojstva; Prevalje: kristaliziran cvet roza lilija; Ravne: kemijski prikaz molekule medu). Žigi so bili zamišljeni v šest kotni obliki s sredinsko umeščeno čebelo ter različno umeščenimi napisi po stranicah šestkotnika. Dejstvo je, da so se po poslani ponudbi kasneje na Prevaljah odločili za drugega pripravljavca, v Mežici in na Ravnah ni bilo pripravljenosti izdaje filatelističnih pomnikov. V Črni je bil poleg osebne poštne znamke, dotiska na kuverto, maksimum karte in priložnostnega poštnega žiga izveden tudi jumbo plakat na severnem uvozu v Črno (pred Mušenikom).

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Borut Bončina

Jelszavak

FILATELIJA

A közzététel dátuma

31.12.2015 09:48

Legutóbbi módosítás

31.12.2015 11:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam