skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Štirje rodovi rodbine Pahernik iz Vuhreda

Slovensko zavedna in napredna rodbina Pahernik iz Vuhreda je pomembno prispevala k razvoju Dravske doline in Pohorja na vseh področjih življenja, od gospodarskega, narodnostnega, kulturnega, socialnega do političnega. Največ sledi pa so pustili v Vuhredu in Marenberškem (Radeljskem) okraju.

Olvasás tovább

Pahernikovi so bili pomembni in premožni veleposestniki, v lasti so imeli obsežne gozdove na Pohorju. Z njimi so zgledno gospodarili, se ukvarjali z žagarstvom, lesno trgovino, prevozom s splavi in šajkami po Dravi, električno oskrbo, pa tudi s hmeljarstvom, sadjarstvom in drugimi dejavnostmi.

V narodnostno mešanem obmejnem območju so kot zavedni Slovenci prispevali h krepitvi slovenstva in kulturnega življenja. V času med obema vojnama je njihovo delovanje seglo celo v parlamentarno politiko takratne Kraljevine Jugoslavije. Vseskozi pa so bili izjemno darežljivi. Podpirali so delovanje raznih društev in darovali denar za cerkve, domove, šole, otroke in študente. Med drugim so leta 1884 zgradili cerkev v Vuhredu.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Alenka Verdinek

Kapcsolattartó

Alenka Verdinek

Jelszavak

RODBINE

A közzététel dátuma

26.05.2016 11:00

Legutóbbi módosítás

31.05.2016 11:53

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam