skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pionir sonaravnega gozdarjenja v Dravski dolini

Franjo Pahernik je že v otroštvu je vzljubil pohorske gozdove, zato se je po opravljeni maturi vpisal na študij gozdarstva na Dunaju. Že med študijem mu je umrl oče. Po končanem pripravništvu na Češkem konec leta 1906 se je vrnil domov, pomagal materi in prevzel vodenje posestva ter gospodarjenje z gozdovi na Pohorju. Podedovano gozdno posest je še razširil z dokupi, s čimer je dosegel celovit gozdni kompleks (550 ha gozdov) na območju Hudega Kota, Orlice in Vuhreda.

Olvasás tovább

Svoje poglede na gozd je na podlagi pridobljene izobrazbe še poglobil in svoje strokovno delo usmeril v uveljavljanje novih metod gospodarjenja z gozdovi. Zavzemal se je za ravnovesje med ekonomskimi cilji in zahtevami naravnega razvoja gozda in dajal prednost naravnemu razvoju. To je bila epohalna misel za čas, ki je bil usmerjen zgolj v ekonomsko izkoriščanje gozda. S tem je postavil temelje sonaravnemu gozdarjenju in kasneje postal prepoznan za pionirja sonaravnega gozdarjenja v Dravski dolini.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Alenka Verdinek

Kapcsolattartó

Alenka Verdinek

Jelszavak

RODBINE, SONARAVNO GOZDARSTVO, GOZDARSTVO

A közzététel dátuma

26.05.2016 11:03

Legutóbbi módosítás

26.05.2016 11:07

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam