skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Inženir gozdarstva Franjo (1882–1976) in Marija (1897–1998)

Družina

Leta 1918 se je inž. Franjo Pahernik poročil z Marijo Krajnc, hčerko veleposestnika in trgovca pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah. Marija je prav tako kot Franjo prihajala iz narodno zavedne družine. V zakonu sta se rodila hčerka Vida in sin Vojko. Družina je živela v Pahernikovi vili v Vuhredu, ki se je ponašala z lepo urejenim vrtom in sadovnjakom. Po poroki je Marija sčasoma začela pomagati tudi možu pri vodenju posestva:

»Kombinacija Marijine ambicioznosti na gospodarskem področju in pri gospodarjenju nasploh ter Franjeve intelektualne osnove je vplivala na uspeh celotnega posestva. To je bila idealna kombinacija. Drug drugega sta dopolnjevala, podpirala in spoštovala. To je bila osnova, da je Pahernikovo veleposestvo v vseh pogledih, tudi ekonomskem, zelo dobro delovalo in da sta lahko veliko prispevala tudi k razvoju Vuhreda in širše okolice.« (Maks Sušek, arhiv Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi)

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Alenka Verdinek

Kapcsolattartó

Alenka Verdinek

Jelszavak

RODBINE, SONARAVNO GOZDARSTVO, GOZDARSTVO

A közzététel dátuma

26.05.2016 11:01

Legutóbbi módosítás

31.05.2016 11:47

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam