skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Janez (1845–1903) in Marija (1849–1923)

Sin Janez Pahernik je prevzel vodenje posestva in trgovino z lesom ter z dokupi še razširil podedovano gozdno posest na Pohorju. Poročil se je z Marijo, hčerko posestnika in gostilničarja Franca Robiča iz Limbuša. V zakonu sta se rodila sinova Franjo in Janko.

Olvasás tovább

Janez in Marija Pahernik sta leta 1892 darovala denar za poslikavo cerkve v Vuhredu. Čez sedem let je papež Janeza Pahernika, velikega dobrotnika domače in sosednih cerkva, odlikoval s srebrnim križcem »pro Ecclesia et Pontifice«.

»V marnberškem okraju slovi po svojem odločno narodnem mišljenju in po svoji iskreni ljubezni do rodne grude hiša Pahernikova. Iz te hiše so nesli k večnemu počitku dne 8. septembra 1923 vzor slovenske narodne žene in dobre matere, gospo M a r i j o P a h e r n i k o v o, roj. Robičevo, veleposestnico v  Vuhredu.(…) Ko je postala leta 1903 vdova, se je oklenila s podvojeno ljubeznijo svojih dveh sinov ter jima z najskrbnejšo vzgojo vcepila v srce vse one lepe lastnosti, ki so jo dičile v tako obilni meri.« (Koledar šolske družbe sv. Cirila in Metoda za navadno leto 1925)

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Alenka Verdinek

Kapcsolattartó

Alenka Verdinek

Jelszavak

RODBINE, SONARAVNO GOZDARSTVO, GOZDARSTVO

A közzététel dátuma

26.05.2016 11:01

Legutóbbi módosítás

26.05.2016 11:01

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam