skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Stari most 1991-2001

Zgodovina in življenje mariborskega Starega mostu v letih 1991-2001

Olvasás tovább

V letih 1991-2001 so časopisi poročali:

Aleš Mišič: Najprej podhod in levi opornik: ob 80-letnici temeljita obnova starega mostu

Prihodnje leto, 23. avgusta, bo minilo 80 let od izgradnje starega mariborskega mosta, enega najbolj znanih mostov v takratni cesarski Avstriji. Most je bil zlasti po drugi svetovni vojni večkrat obnovljen, nekateri deli mostu pa so v zadnjih letih toliko dotrajali, da je popravilo nujno...

Večer, 2. julij 1992, str. 8

Senka Dreu: Stari most prosi za pomoč

Dravski most, ki povezuje Glavni trg na levem s trgom revolucije na desnem bregu Drave, po domače pa mu pravimo kar stari most, je dotrajan, že dolgo ne več optimalno varne, kljub prepovedi vožnje za težka tovorna vozila pa je vsak dan preobremenjen s kolonami osebnih vozil in avtobusov.

Upravljavec Nigrad že nekaj časa opozarja na nujnost celotne obnove mostu, poleg tega pa je naročil tudi meritve stabilnosti – znano je namreč, da levi obrežni opornik pušča vodo. A se razen občasnih pozivov medijev ne zgodi nič.

Nigrad, ki kot upravljavec lahko le opozarja na težave, ima zvezane roke, saj za obnovo nima denarja. Ker ga, tako pravijo pri Komunalni direkciji, občina za most letos tudi ni pripravila (za popravilo vseh mostov v Mariboru proračun namenja le 1,7 milijona tolarjev). Nigrad grozi s prijavo pristojnim inšpekcijskim službam, ki bodo most v najslabšem primeru zaprle, kot v takšnih primerih določa zakonodaja. Kaj pa potem? …

... Najbrž ni Mariborčana, ki bi ob tem, kar se dogaja z njegovim mostom, ki je malo že tudi simbol našega mesta, ostal hladen in neprizadet. Pa ga menda vendar ne bomo pustili kar tako propasti, je v zadnjih dneh slišati pogovore ob kozarcu hladne pijače. Ali pa morda pristojni čakajo na kakšno nesrečo, po kateri ponavadi nemogoče stvari postanejo mogoče in takoj izvedljive?

Mestni svetniki bodo na eni od naslednjih sej morali stakniti glave in se končno dogovoriti o denarju za nujno obnovo. Čeprav stari most ponosno stoji in navidez trdno vztraja pod težo prometnih bremen, ga tisti, ki ga imajo radi, vendarle slišijo, kako ječeč prosi za pomoč.

 Večer, 6. junij 1997, str. 12

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Vlasta Stavbar

Jelszavak

Maribor, MOSTOVI, stari most, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

03.12.2014 16:32

Legutóbbi módosítás

20.05.2020 15:45

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam