skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Poštna postaja v Podpeči

Stara poštna postaja v Podpeči, danes Lukovica, ob glavni cesti Ljubljana - Dunaj je bila postavljena leta 1573. Poleg nje je stala kovačija. V njej so poskrbeli, da so bili konji vselej dobro podkovani, s tem pa pošta pravočasno dostavljena. Del velike posesti je bil tudi kamnolom, ki so ga že takrat odprli za lomljenje kamna in pridobivanje peska. Tu je bil še mlin, kovačija, žaga, kozolci, gospodarska poslopja in veliko zemlje. Imeli so dva hleva samo za konje, ki so bili vedno na voljo, kajti vzpon na trojanski klanec je terjal dodatni par konj za kočije. Že takrat so imeli vodovod. Bližnji kamnolom obratuje še danes. Stara poštna postaja je najstarejša ohranjena zgradba na poštni zvezi med Ljubljano in Gradcem.

Marija Kersnik, rojena Zorko je bila žena Antona Kersnika, tretjega sina pisatelja Janka Kersnika. Posest je podedovala po svojem očetu in je z njim upravljala vse do smrti leta 1978.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Kristina Galun

Jelszavak

krajevne znamenitosti, Lukovica, Črni graben, stare zgradbe, pošte

A közzététel dátuma

26.11.2018 12:58

Legutóbbi módosítás

20.01.2019 23:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam