skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Stanovanjsko naselje Jugomont

Stanovanjsko naselje Jugomont je naziv za mariborsko naselje blokov v kareju med Cesto proletarskih brigad, Ertlovo ulico, Betnavsko cesto in Ljubljansko ulico.

Olvasás tovább

Leta 1955 so v Zagrebu ustanovili podjetje Jugomont za proizvodnjo elementov za sistemsko montažno gradnjo.1

Po letu 1964 so na večjih gradbiščih začeli uporabljati montažno gradnjo.2 Najpogosteje so uporabljali sistem Jugomont, ki so ga z leti izboljšali.

Leta 1965 je mariborsko podjetje Stavbar postavilo poskusni objekt Jugomont na dvorišču svojega obrata v Industrijski ulici 11. Isto podjetje je leta 1965 v Mariboru začelo graditi naselje stanovanjskih blokov, imenovano Jugomont (zaradi načina gradnje). V petih letih so zgradili štirinajst blokov in en stanovanjski četvorček. Sistem gradnje je Stavbar prilagodil svoji tehnologiji in materialom.3 Montažna gradnja je bila hitrejša in cenejša kot klasična gradnja, hkrati pa je odpravila zimsko mrtvo sezono v gradbeništvu.

Prva stanovanja v naselju Jugomont je kupila Občina Maribor Center kot nadomestna stanovanja za družine, ki so jih nameravali preseliti iz za rušenje predvidenih hiš na Lentu (Vojašniška ulica, Pristan, Ob bregu, Ob izvirkih, Usnjarska ulica). Hiše so morali porušiti zaradi dviga gladine Drave po dokončanju gradnje jezu v Melju. Za stanovalce, ki najemnine v teh novih stanovanjih ne bi bili zmožni plačati, so predvideli drugačne rešitve.


Viri:

1. Teržan, V.: Socialistična stanovanjska arhitektura. V: Mladina, 24. 2. 2011. Dostopno na: http://www.mladina.si/53298/socialisticna-stanovanjska-arhitektura/ [dostop 3. 6. 2015].
2. Pirkovič Kocbek, J. (1982). Izgradnja sodobnega Maribora: mariborska arhitektura in urbanizem med leti 1918 in 1976. Ljubljana, Partizanska knjiga, str. 69.
3. F., F: Stavbar dela naprej. V: Večer, 7. 12. 1965, str. 3.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Sabina Lešnik

Kapcsolattartó

Sabina Lešnik

Jelszavak

Maribor, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, STANOVANJSKA NASELJA, stanovanjski bloki

A közzététel dátuma

29.12.2015 14:14

Legutóbbi módosítás

07.05.2020 15:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam