skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Stanovanjski del hiše

Obnovljena domačija je danes urejena kot muzej. Vsi prostori v hiši so opremljeni z ohranjeno staro opremo in s pohištvom iz različnih obdobij.

Olvasás tovább

V črni kuhinji je ognjišče s starim posodjem in pripomočki za kurjenje, pečenje in čiščenje peči (burkle, grebljica, lopar, pinja, metlica ...). Pred ognjiščem je hrastova polica ("komen"), na kateri stojijo železne in lončene posode. V kotu stoji stolica z vodo, na steni je leseni sklednik, kos pohištva, namenjen shranjevanju lončene posode. 
V "hiši" je krušna peč z barvitimi pečnicami. Na njej je lončeno posodje, na klopi ob peči pa lesena korita, v katerih so nekoč shranjevali meso ali moko in mesili testo. Na trame nad pečjo je obešena košara ("lesa"), v kateri so hranili orehe, seme in suho sadje. Ohranjeno je tudi staro pohištvo: omara, obešalnik, predalnik, miza s klopjo in stoli ter postelja. Nekoč sta bili v "hiši" dve postelji, pod eno je bil še "tobl", dodatna postelja, ki so jo zvečer izvlekli, da so v njej lahko spali otroci. V kotu nad mizo visi razpelo ter nabožne podobe, na predalniku je hišni oltarček. V mali sobi ("hiški"), kjer so živeli preužitkarji, stojijo omara, postelja in skrinja (Skalicky, 2000: 69).

 

 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Gorišnica, kulturna dediščina, KMEČKE HIŠE

A közzététel dátuma

18.12.2020 11:01

Legutóbbi módosítás

19.12.2020 09:25

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam