skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Stanko Kosi (1932-2000)

Stanko Kosi je bil pomemben kronist življenja na Ptuju po drugi svetovni vojni, saj je skozi fotografski objektiv ovekovečil na tisoče posnetkov različnih ljudi in dogodkov. Njegov znani moto je bil:  »Fotografija je senca človeka, ki vedno znova oživi takrat, ko se spomini vračajo!«

Olvasás tovább

Rodil se je 29. februarja 1932  kot tretji od desetih otrok materi Mariji Horvat (1904–1989) in njenemu drugemu možu Stanku Kosiju (1901–1938), ki je že zelo zgodaj umrl zaradi tuberkuloze. Zaradi datuma njegovega rojstva so se večkrat šalili, da je »smolec«, saj je lahko pravi rojstni dan praznoval samo vsaka štiri leta. Njihova rojstna domačija s hišno številko ena, je stala v Lahoncih, ki se nahaja v neposredni bližini Ormoža. Tja se je vse  življenje z veseljem vračal, saj je bil močno povezan z družino.

Ker je bilo pri hiši veliko otrok, si je moral že zelo zgodaj poiskati poklic. Osnovno šolo je obiskoval v Runeču in jo zaključil leta 1946, nato pa se odločil za poklic fotografa in praktično znanje najprej dve leti pridobival pri stricu Antonu Kosiju, ki je imel svoj fotografski atelje v Lahoncih in delal tudi v ateljeju Polak v Ormožu. Po dveh letih službovanja pri stricu je leta 1948 prišel na Ptuj - kot naj bi nekoč sam dejal - peš in s praznim kovčkom. V šolskem letu 1947/48 je nato obiskoval strokovno nadaljevalno šolo v Idriji in bil ob tem učenec fotografske stroke pri mojstru Francu Langerholcu, kjer se je izučil za pomočnika.

Na Ptuju se je ustalil ter si tukaj ustvaril dom in družino. Leta 1958 se je poročil s Felicito Tomanič, ki mu je v zakonu rodila hčer Andrejo in sina Milka.

Mojstrski izpit, ki je bil obvezen za pridobitev dela v obrti, je leta 1960 opravil pri mariborskem fotografu Jožefu Hochstätterju. Po dvajsetih letih službovanja v ateljeju Langerholc je leta 1968 v mestnem jedru Ptuja, na Trgu mladinskih delovnih brigad, (danes Mestni trg 2), odprl lasten atelje. V njem je po željah strank ustvarjal portrete, poročne in družinske fotografije, največ fotografij pa je posnel na terenu. Njegove fotografije so redno objavljali tudi v časopisih Večer in Ptujski tednik. Bil je eden prvih ptujskih fotografov, ki se je začel ukvarjati z barvno fotografijo. Svoje strokovno znanje je izpopolnjeval z obiski strokovnih seminarjev za fotografe doma in v tujini ter bil mentor številnim mladim fotografom. Upokojil se je leta 1993, ko je fotografski atelje tudi uradno prepustil sinu Milku. 

 

Literatura:

M. Petrovič: Kosi, Stanko. V: spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si. 

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mira Petrovič

Kapcsolattartó

Mira Petrovič

Jelszavak

Ptuj, Osebnosti, FOTOGRAFI

A közzététel dátuma

23.12.2017 18:45

Legutóbbi módosítás

04.01.2018 13:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam