skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Stanislav Šventner: Konec šolskega leta smo dobili spričevalo in dekret, kam moramo v službo

Vsebino prispevka predstavlja zvočni posnetek, v katerem Stanislav Šventner (rojen leta 1932) skupaj z bivšim sodelavcem Nikom Šušteršičem obuja spomine na začetke dela v Industriji usnja Vrhnika. 

Olvasás tovább

Stanislav Šventner je leta 1950, takoj po zaključeni srednji kemijski šoli v Ljubljani, po dekretu prišel v IUV. Njegova 40-letna poklicna pot je zanimiva, saj je delal praktično v vseh oddelkih proizvodnje. Posebej aktivno je sodeloval pri tehnološkem razvoju usnjarne.

V okviru IUV je opravil veliko službenih poti v tujino. V BASF-u v Ludwigshafnu (Nemčija) se je udeležil enomesečnega seminarja, na katerem so bili predstavljeni dosežki na področju kemikalij in barv za usnje. V Nebraski v Združenih državah Amerike je obiskal dobavitelje surovih kož in skupaj z njimi iskal boljše načine konzerviranja le-teh. Zaradi reševanja reklamacij je potoval tudi na Finsko in Švedsko. Na službenih poteh v Italiji je na podlagi preizkusov, narejenih na njihovih strojih za predelavo usnja, iskal najboljše rešitve za vrhniško usnjarno. Skupaj z italijanskimi poslovnimi partnerji je kar trikrat obiskal Kitajsko, saj so tam načrtovali postaviti podružnico IUV. Tudi v usnjarnah na Češkem je iskal primere dobre prakse za razvoj tehnologije v domači tovarni. Po uspešno izvedenih poskusih strojnega odščetinjevanja kož, ki jih je prinesel s sabo iz Vrhnike, so tako prav na Češkem nabavili prvi stroj za odščetinjevanje. Ta je nadomestil dotlej izključno ročno delo.

Med drugim je bil Stanislav Šventner med pobudniki za ustanovitev moškega pevskega zbora IUV in kasneje njegov dolgoletni predsednik.

Prispevek vsebuje tudi šest fotografiji in sicer:

 1. Analitski laboratorij IUV.
 2. Moški pevski zbor IUV.
 3. Profesor Toni Mali v IUV.
 4. Vodstveni delavci leta 1985.
 5. Direktor Anton Debevec odhaja v pokoj.
 6. Stanislav Šventner v laboratoriju.

Pogovor je bil posnet 18. decembra 2013 na domu Nika Šuštaršiča na Vrhniki.

Dodatek:

 1. Praktikanti (Vprašanja iz obrata), Usnjar št. 1, 7. julij 1951, str. 5
  Stanislav Šventner se je zaposlil v IUV takoj po končani srednji kemijski šoli, leta 1950. Naslednje poletje je izšla prva številka Usnjarja. V glasilu beremo o dijakih srednjih strokovnih šol, ki si na obvezni poletni praksi v tovarni nabirajo delovne izkušnje.
 2. Priznanje našemu pevskemu zboru, Usnjar št. 159, september 1982, str. 7 (odlomek)
  Spomladi leta 1982 je občinski sindikalni svet na Vrhniki podelil srebrni znak sindikata moškemu pevskemu zboru IUV. Ob tej priložnosti je predsednik zbora Slavko Stare za glasilo Usnjar orisal razvoj in delovanje zbora.
  "Kje in kako se je porodila ideja o ustanovitvi zbora?
  Ideja o ustanovitvi pevskega zbora se je porodila v tehnični pripravi proizvodnje. Prišla je od tovarišev Kržmanca, Šventnerja, Rousa, Kobala, Rudolfa in še nekaterih. Sami so nato pričeli spraševati po tovarni ..."

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Oblak Japelj

Kapcsolattartó

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

industrija usnja, 20. stoletje, Srednja šola, DELOVNO OKOLJE, MOŠKI PEVSKI ZBORI

A közzététel dátuma

29.09.2016 12:18

Legutóbbi módosítás

23.09.2016 16:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam