skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Srčni pozdrav iz bojniga polja - prva svetovna vojna in njen odmev na Celjskem

Z razstavo Srčni pozdrav iz bojniga polja: prva svetovna vojna in njen odmev na Celjskem se tudi v Celju pridružujemo fronti dogodkov, ki se vrtijo okrog obeleževanja stote obletnice pričetka prve svetovne vojne. Velika ofenziva projektov, ki jo lahko pričakujemo tudi še skozi naslednja leta, meri na obravnavo prve vojne skozi raznolike položaje. Naš cilj je, da z dokaj enostavnim konceptom predstavljanja zasedemo v okolju našega delovanja razumevanje pomena in posledic vélike vojne na Celjskem ter pripomoremo tudi k razumevanju, zakaj tu ni tako močno usidrana v zgodovinski spomin. 

Olvasás tovább

Razlogov, da vélika vojna na širšem celjskem območju nikoli ni bila posebej izpostavljena in obravnavana tema, je več, tisti globlji pa je v splošnem ta, da so ukvarjanje z zgodovino v preteklosti povečini narekovali bodisi politični bodisi nacionalni interesi. Skozi dobri dve desetletji je tako posebej okrog soške fronte na Primorskem v lokalnem okolju že bilo zaznano veliko povečanje interesa za prvo vojno, medtem ko so posamezni projekti, kot npr. razstava arhiva iz leta 1998 Prva svetovna vojna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje, bolj obeležili prvo vojno, kot da bi pustili sled v (pre)oblikovanju zgodovinskega spomina okolja. Zdi se, da je danes položaj za to bolj zrel, saj ne le v Sloveniji, ampak tudi po celi Evropi in svetu ob jubilejih ustvarjalci njenih interpretacij izpostavljajo njen prelomen značaj v zgodovini. Poleg tega pa tudi institucije s področja kulture, kjer se v omejenih možnostih poskuša vplivati na uokvirjanje kolektivnega spomina, vedno bolj razvijajo strategije, ki so prodorne, uspešne in se znajo približati različnim segmentom ljudi.

Prva svetovna vojna je bila spopad, v katerem je umrl svet, ki je živel pred njo. Sesula je optimistične predstave človeka in imperijev na prehodu v 20. stoletje, da bo bliskovit tehnološki napredek kontroliral naravo in obvladal svet. Močno je zarezala v vsakdanjik in usode ljudi. Od tod naslovna fotografija, ki kaže vsaj dve plati vojne, tisti v zgodovinskih pregledih pogosto izpostavljen vidik vojakov in oni z domače fronte preživetja, ki predstavlja dom, družino. Peklenska vojna je namreč obenem pretresla vse zaledje, pritiskala na utrip življenja slehernika. Vojni spopad je rodil razočaranje, morijo, prinesel nove modele sejanja množične smrti v strelskih jarkih, a je z druge strani vplival tudi na druge družbene procese, mirovništvo, občutek solidarnosti, žensko emancipacijo … Prva vojna je bila za slovensko zgodovino hkrati gotovo eden izmed najbolj prelomnih trenutkov, saj je njen razplet zelo odločilno preoblikoval okvirje bivanja posameznika v povsem drugačni politični in nacionalni skupnosti.

Partnerji v projektu: Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Zgodovinski arhiv Celje smo se z namenom boljšega pokrivanja vsebin povezovali tudi z drugimi institucijami in posamezniki. Ob tem bi se radi zahvalili Osrednji knjižnici Celje in celjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter tudi vsem posameznikom, zbiralcem, ki so nam za razstavo odstopili gradivo in predmete. Vsi skupaj si želimo, da bi prizadevanja pustila v našem okolju dober vtis in sprožila razmišljanja, ki bodo utrdila smisel in pričakovanja projekta, ki postavlja véliko vojno na Celjskem iz doslej zapostavljene sence raziskav in predstavitev.

vir: Srčni pozdrav iz bojniga polja : prva svetovna vojna in njen odmev na Celjskem / [avtorji besedil Borut Batagelj ... [et al.] ; slikovno gradivo Muzej novejše zgodovine Celje ... [et al.] ; fotografije predmetov Sherpa ; uredila Marija Počivavšek]

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

dr. Borut Batagelj

Kapcsolattartó

Robert Ožura

Jelszavak

SVETOVNA VOJNA 1914-1918, OROŽJE

A közzététel dátuma

28.08.2017 14:44

Legutóbbi módosítás

28.08.2017 14:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam