skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Spominski kotiček Pavla Golie v Knjižnici Pavla Golie Trebnje

Goliev spominski kotiček je nastal na osnovi razstave o življenju in delu Pavla Golie, ki jo je že leta 1970 postavil ravnatelj študijske knjižnice Mirana Jarca Bogo Komelj.

Po preselitvi trebanjske matične knjižnice v sedanje prostore in njenem preimenovanju po Pavlu Golii leta 1983, so znamenitemu rojaku v knjižnici postavili spominski kotiček.

 

Olvasás tovább

Ker pa so se knjižne police veliko bolj širile kot prostor, se je moral  Goliev kotiček  v začetku 90. let umakniti knjižnemu gradivu.

Ponovno so spominski kotiček Pavlu Golii odprli  v decembru 2005, ob veselem dnevu kulture.

Osnova za Goliev spominski kotiček je bilo gradivo, zbrano pred več kot 30. leti, obogateno z Golievimi deli, ki so se doslej že zbrala, dodano pa je bilo tudi gradivo, ki govori o današnjih odmevih na delo akademika Pavla Golie, pesnika, dramatika in ravnatelja osrednjega gledališča-Drame.

V prvi vitrini je poleg družine Golia več osebnih dokumentov, med njimi fotokopije rojstnega in domovinskega lista, rokopisov ter poročnega lista-malo kdo ve, da je bil Pavel Golia poročen z obetavno pianistko Dano Kobler, ki pa je zgodaj umrla. Preostali del vitrine je napolnjen z Golievimi izvirnimi deli.

V drugi vitrini je fotografija Vavpotičevega portreta Pavla Golie, fotografija rojstne hiše na Golievem trgu ter potrdilo o spremeju članstva v SAZU.

Dragocena je njegova bibliografija, pa tudi članki, ki odzvanjajo sedanji pomen Pavla Golie – med njimi tudi Pavel Golia - trubadur svojega okolja – največjega poznavalca Golieve dramatike dr. Marka Marina. Častno mesto ima tudi sinopsis razstave Boga Komelja o Pavlu Golii.

V drugem delu je nakazan Golia kot prevajalec. Sledijo še Golieve bralne značke in osebna priznanja.

V osrednjem delu je relief v bronu, delo akademskega kiparja staneta Jarma in 21 fotografij iz družinskega albuma.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam