skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Hiša in spominska soba Alojza Kocjančiča

Hiša Alojza Kocjančiča nov prostor v spomin in za ustvarjanje.

Olvasás tovább

Leta 2019 je Mestna občina Koper odkupila Kocjančičevo hišo v Kubedu, ki jo je po smrti pesnika podedovala njegova dolgoletna gospodinja. V projektu spominske sobe Alojza Kocjančiča so poleg Mestne občine Koper sodelovali tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski muzej Koper, kubejsko društvo Skala, krajevna skupnost Gračišče in več posameznikov.

20. septembra 2020 so se ob 150-letnici slovenskega tabora v Kubedu poklonili tudi Alojzu Kocjančiču, istrskemu poetu in duhovniku. S slovesnim odprtjem Kocijančičeve spominske sobe so se izpolnile želje mnogih, da ne bo usahnil spomin na pesnika in človeka. Obisk Kocjančičeve spominske sobe nas popelje skozi življenje avtorja, njegovo literarno ustvarjanje in duhovniško poslanstvo. V zgornjemu delu hiše je osrednji prostor, ki je namenjen spominski sobi, katere opremo je oblikovala arhitektka Martina Grižanič. Prostor in oprema metaforično ponazarjata crkveni ambient za katerega je značilno osrediščenje na oltar. Razstavljeni so tudi originalni osebni elementi, kot npr. mašni plašč, pisalni stroj, očala, ura in mašniški predmeti. Tako je bilo mogoče pridobiti tudi pisateljev kotiček. V spominski sobi je dobila svoje mesto tudi pesnikova knjižnica z več kot 3000 enotami, predvsem teološkega značaja, ter kulturna rezidenca oz. stanovanje za umetnike. To je prostor namenjen gostovanju umetnikov, ki bodo lahko ustvarjali v idiličnem istrskem okolju. Prihodnje leto se pričakujejo prvi rezidenčni umetniki. V pritličju je pridobila svoj prostor tudi etnološka zbirka, ki jo je postavil Pokrajinski muzej. Društvo Skala Kubed bo skrbelo za hišo, ki predstavlja tudi veliko priložnost za prihodnji turistični razvoj tega istrskega kraja, ki je bil Kocjančiču tako pri srcu. Prihodnji načrti so usmerjeni k urejanju vrta okoli hiše, ki bo primeren prostor za poletna druženja s čudovitim pogledom na Kraški rob.

Viri

Radio Koper. (23. 11. 2020). Kubed: Prenovljena hiša istrskega pesnika Alojza Kocjančiča vabi.
 
 
Spominska soba Alojza Kocijančiča. (2020). Mestna občina Koper
 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandro Burra

Jelszavak

spominska hiša, SLOVENSKI PESNIKI, SLOVENSKI DUHOVNIKI

A közzététel dátuma

13.01.2021 10:41

Legutóbbi módosítás

23.12.2020 10:30

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam