skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Spomeniki prve svetovne vojne na Ptujskem in Ormoškem

V letu 2014 mineva 100 let od pričetka prve svetovne vojne, ki je zahtevala na milijone življenj po vsej Evropi, tudi v Sloveniji in v naših krajih. O tej veliki tragediji 20. stoletja še danes pričajo spominska obeležja, ki so jih po vojni postavili svojci, preživeli vojaki in lokalne skupnosti v trajen spomin in opomin za bodoče rodove.

Olvasás tovább
Ob jubileju se obeležitvi spomina pridružujemo s predstavitvijo spominskih obeležij na Ptujskem in Ormoškem. V digitalni zbirki tako predstavljamo spomenike, ki so nastali kmalu po koncu prve svetovne vojne ali že med njo, pa tudi novejša spominska obeležja, ki so jih v lokalnih skupnostih postavili v zadnjih desetletjih in so posvečena spominu na žrtve več vojn, med katerimi so tudi padli v prvi svetovni vojni. Med novejšimi spomeniki je tudi nekaj takih, ki so posvečeni Rudolfu Maistru in njegovim borcem. 
Spomeniki so večinoma kenotafi, ki ne predstavljajo grobišča, ampak le spominsko obeležje; le v redkih primerih gre za dejansko vojaško pokopališče. 
 
Spomeniki 2. svetovne vojne so v predstavitev vključeni samo v primeru, ko so del združenega spominskega obeležja, sicer pa ne, saj bomo ta obeležja predstavili v posebni digitalni zbirki. Zaradi pomanjkanja podatkov pa v opis spomenikov nismo zajeli kapelic in drugih podobnih znamenj, ki so jih posamezniki postavljali v zahvalo za srečno vrnitev iz vojne.
 
Žal so  viharji 20. stoletja tragedijo velike vojne potisnili v pozabo in tudi spominska obeležja so ostajala vedno bolj osamljena in zapuščena; še danes nam pogled na marsikaterega  od njih ne more biti v ponos. A v nekaterih lokalnih skupnostih  so že dokazali, da je lahko tudi drugače. Marsikje so v zadnjih letih obnovili obstoječa obeležja ali celo na novo uredili spominska obeležja in spominske parke. 
 
Čeprav se nam vojne 20. stoletja morda zdijo oddaljena preteklost, so s svojo rušilno močjo usodno zaznamovale družbene temelje, na katerih danes gradimo svojo lastno prihodnost. Zato je prav, da opazimo tudi spomenike žrtev teh vojn, ki stojijo na naših pokopališčih in po vaseh ter nas zmeraj znova opominjajo: v vojni ni zmagovalcev, temveč le poraženci.
 
 
Digitalno zgodbo je pripravila: Mira Petrovič

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mira Petrovič

Kapcsolattartó

Mira Petrovič

Jelszavak

Ormož, Ptuj, SPOMENIKI, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

A közzététel dátuma

10.12.2014 00:00

Legutóbbi módosítás

15.01.2019 12:42

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam