skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Španska državljanska vojna

V začetku 20. stoletja je bila Španija pretežno agrarna dežela, s pretežnim delom kmečkega prebivalstva. Veliki posestniki so imeli popolno oblast nad ogromnimi kmetijskimi zemljišči. Take razmere so bile predvsem na jugu Španije, v malo boljšem položaju je bil delavski razred na severnem, bolj industrijskem delu države. Olvasás tovább
Socialni položaj delavca se je po prvi svetovni vojni poslabšal. Španska industrija je skoraj prenehala delati za tujino. Mnogi industrialci so začeli odpuščati delavce ali pa so kar zaprli tovarne. Španija je bila izključena iz svetovnega trga, ker ni vzdržala konkurence industrijskih velesil. Leta 1929 jo je hudo prizadela še svetovna gospodarska kriza. Carinske zapore nekaterih velesil so zaprle pot njenim poljedelskim pridelkom in povzročile, da se je sesul notranji trg. To pa je bil še en razlog za odpuščanje delavcev in slabšanje gospodarskih in življenjskih razmer prebivalstva.

Vzrok nezadovoljstva je bila tudi dominantna vloga cerkve v družbi, njenega velikega vpliva na posvetne zadeve in monopola v izobraževanju, velikega števila zemljišč in kapitala v njeni lasti po vsej Španiji.

Vse to je pripeljalo do splošnega nezadovoljstva ljudstva, ki je videlo možnosti za boljše življenje v koncu monarhije in v nastanku republike. Februarja 1936 so potekale volitve, na katerih je zmagala republika z majhno večino. Zmaga je povzročila nepopisno veselje množic. Zaradi kaosa v državi in zaradi nesprejemljivega političnega stanja za desnico, je reakcija pripravljala upor zoper republiko. Ključni zarotniki so bili visoki častniki, ki so nasprotovali novi fazi republikanskega reformizma. Julija 1936 je guverner Kanarskih otokov general Francisco Franco izvedel vojaški puč v Španskem Maroku in na jugu Španije v Sevilli. Na severu, v Salamanci, Burgosu in Saragossi pa je puč izvedel general Mola, s čemer se je začela državljanska vojna. Španija je bila razdeljena na republikanska in nacionalna ozemlja. Imeli sta svojo vlado in svojo politično organizacijo. Velike želje in upanje na zmago republike pa so se sprevrgle v katastrofo in zmago fašističnega diktatorja generala Francisca Franca.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam