skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Soška fronta: maj 1915–oktober 1917

Na soškem bojišču se je od maja 1915 do oktobra 1917 odvilo enajst italijanskih in ena skupna avstroogrsko-nemška ofenziva, ki je fronto premaknila na reko Piavo. Olvasás tovább
Najbolj krvavi boji z največ žrtvami so bili na južnem delu bojišča na Krasu. Italijanski vojni cilj je bil preko Krasa zasesti Trst in Gorico, se prek postojnskih vrat prebiti v notranjost Habsburške monarhije in jo izločiti iz vojne. Vendar pa se položaji v enajstih ofenzivah kljub velikemu številu mrtvih niso veliko spreminjali.

Ob odprtju soške fronte leta 1915 se je občutje ogroženosti povezalo z domoljubnimi čustvi. Italijanski vstop v vojno je vplival na bojevitost, ki je zaradi neuspehov na vzhodnem in balkanskem bojišču močno oslabela in se velikokrat sprevrgla celo v apatijo. Obramba ogrožene domovine je bila v zavesti Slovencev zaradi bližine vojne vse manj abstraktna in vojna v Posočju je postala boj za lastno ognjišče, dom in domovino.

Fotó galéria

Információk

Közzétette

Gorenjski muzej

Jelszavak

2. gorski strelski polk, 27. domobranski pehotni polk, DOMOZNANSTVO, prva svetovna vojna, reka Piava, Reš, Maks, SOŠKA FRONTA 1915-1917, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

30.07.2012 10:22

Legutóbbi módosítás

14.11.2013 15:22

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam