skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Sonja Bric - Moja punčka iz cunj, V hrast je udarila strela, Miklavž

Vsebino predstavljajo zgodbe Moja punčka iz cunj, V hrast je udarila strela in Miklavž. Zgodbe je napisala Sonja Bric in so objavljene v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali. 

Olvasás tovább

Avtorica je otroštvo preživela v nekdanjem hotelu Zajc na Blejski Dobravi pri Jesenicah. Spominja se svoje prve punčke iz cunj, ki jo je izdelala sama iz odrezkov blaga med drugo svetovno vojno. Iz škatlice za kavo Franck je napravila posteljico in iz preostankov blaga sešila še posteljnino in oblekice, da punčka ni bila nikoli gola. V Zajčevi hiši je bilo kar nekaj otrok, a največ se je igrala s sosedovo Helgo in njenim bratom Hermanom, ki pa jima je neprestano nagajal. Avtorica se spominja, kako so pod drevesom, v katerega je udarila strela, našli veliko in lepo punčko iz cunj. Rešili so jo, posušili in počesali, na koncu jo je Herman uničil, ker jo je s škarjami razrezal na dvoje. V nadaljevanju se spominja, da so izdelovali tudi različne igrače iz papirja. Najbolj zanimive se bile žabice, ki so poskakovale. Ko so se naveličali, so raziskovali po stanovanju in v omari našli čisto pravo punčko iz celuloida. Spet so se zaradi nove punčke sprli in jo do Miklavža skoraj uničili. Miklavž je tako prinesel le palice. Dokument vsebuje tudi fotografijo družine na klopci pri Zajcu (od leve Marta Sodja, Cilka Povšin, oče Povšin, Sonja Perhaj in zadaj levo Jože Perhaj). Fotografija je last Sonje Bric. Slikovna priloga prispevku je tudi Gasparijeva praznična razglednica z zimskim motivom iz zbirke razglednic Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

A közzététel dátuma

03.05.2020 19:58

Legutóbbi módosítás

03.05.2020 19:41

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam