skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Šolska knjižnica

Šolska knjižnica je bila po pravilu v kmetijsko gospodinjskih šolah razdeljena na dijaško in učiteljsko knjižnico. Tako poimenovanje zasledimo tudi v posameznih dopisih različnih ustanov, ki so šoli pošiljale naročene ali podarjene knjige (banovinska uprava, državno kmetijsko ministrstvo, Kraljevski higijenski zavod itn). Olvasás tovább
 V potrdilih o prejemu ali inventarizaciji (šola je morala za vsako knjigo, ki jo je prejela od dravske banovine, le-tej poslati podatke o inventarizaciji) šola dosledno uporablja naziv šolska knjižnica. Del ohranjene inventarne knjige kaže, da so bile strokovne knjige razvrščene po področjih, ki so vsebinsko ustrezala posameznim predmetom pri pouku:
1 B    Kuha              
1 C    Vzgojeslovje   
1 D    Zdravstvo   
1 E     Sadjarstvo in vrtnarstvo   
1 F     Poljedeljstvo, Travništvo, vinogradništvo, Gozdarstvo   
1 G     Živinoreja, Mlekarstvo   
1 H     Kmetijstvo, Zadružništvo, Kemija   
1 I       Razno   
Ohranjeni del inventarne knjige  obsega strani od 4 do str. 31. Očitno manjka prvi del, pod oznako 1 A. Sklepamo tudi, da se področje z oznako Razno ni končalo pri tekoči št. 13. Najstarejša izdaja v ohranjenem delu inv. knjige je Stavbni red, iz l. 1875, najnovejša pa iz l. 1942. Večina strokovnih priročnikov je iz 30-ih let. 25 knjig je v nemškem jeziku, nekaj v srbsko-hrvaškem. Poleg knjig je šola imela več stalno naročenih časnikov in revij. V posameznih potrdilih o prejemu je bilo 14 naslovov, najbrž pa jih je bilo več (Glasnik Ministarstva poljoprivrede, Agronomski glasnik, Samouprava, Uradni list, Jugoslovan, Službeni list, Kmetovalec, Vigred, Ženski svet, Perutninarski glasnik, Proteus, Poljoprivredna godišnja statistika itd.). Dodaten posredni vir podatkov o knjižnici je že omenjeni primopredajni zapisnik iz l. 1948, katerega sestavni del je seznam z naslovom Strokovna knjižnica.  Na koncu seznama je navedena še razdelitev leposlovnih knjig in zadnje tekoče številke, ki kažejo število naslovov posameznega področja: pripovedni spisi domačih pisateljev (167 naslovov), pripovedni spisi, prevodi (7 naslovov) Slovenčeva knjižnica (89 naslovov), Dobra knjiga (110 naslovov), Zgodovina, državoznanstvo, gospodarstvo, tehnika (160 naslovov). Dotoka knjig v knjižnico od l. 1945 do 1947 zagotovo ni bilo ali je bil neznaten.
Iz vsega navedenega lahko sklepamo, da je šolska knjižnica l. 1942 imela vsaj 560 naslovov strokovnih knjig. O številu leposlovnih knjig ne moremo soditi, ker je bilo povojno izločanje le teh veliko večje kot pri strokovnih knjigah. Del knjižničnega gradiva je izhajal še iz zapuščine knjig rodbine Terbuhović – Wiederkehr. Po izjavi H. Puntar je vanjo sodilo tudi 11 zvezkov dragocenega Pierersovega leksikona, ki ga zdaj v arhivski zbirki o Mali Loki hrani Knjižnica Pavla Golie Trebnje.

Vir: Cecilija Žibert: Banovinska kmetijsko-gospodinjska šola na Mali Loki pod vodstvom šolskih sester 1930-1945

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam