skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Slovenski katoliški duhovnik Jožef Hašnik se je rodil 16. marca 1811 v Trbonjah nad Vuzenico. Ljudsko šolo je obiskoval v Marenbergu (Radlje ob Dravi), normalko in gimnazijo v Mariboru, kjer je spoznal Frana Miklošiča (filologa in jezikoslovca), Stanka Mraza (pesnika in pripadnika ilirskega gibanja), Antona Murka (slovničarja in leksikografa), Jurija Matjašiča (slovenkega teologa in filozofa) in Rudolfa barona GoedI-Lannoya, ki je kasneje postal generalni konzul. V času pomladi narodov, nekaj desetletij kasneje, je Hašnik skupaj z Miklošičem, Murkom in Mrazom, pomembno prispeval k dvigu slovenske narodne zavesti.  Študij filozofije je končal leta 1831 v Gradcu. 

Bogoslovje je študiral v Celovcu in bil tam posvečen leta 1835 za duhovnika, kjer se je spoprijateljil s sošolcem, kasnejšim koroškim krškim škofom Valentinom Wieryem.  Kot kaplan je služboval v Ljubnem,  Šmartnem pri Slovenj Gradcu, v Sevnici, Taboru v Savinjski dolini ter Rogatcu. 26. novembra 1849 je bil imenovan za župnika v Trbovljah, kjer je služboval vse do 1.2. 1869, ko je bil imenovan za župnika v Šentjurju pri Celju, kjer je ostal vse do svoje smrti.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Robert Čop

Kapcsolattartó

Robert Čop

Jelszavak

Knjižnica, KNJIGE

A közzététel dátuma

29.05.2019 07:03

Legutóbbi módosítás

24.05.2019 11:02

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam