Térkép  

Šola, cerkev, pošta in vaška skupnost

Osnovna šola, ki jo obiskujemo vsi Arje vaščani stoji v Petrovčah. V letu 2006 smo vsi bivši in sedanji učenci praznovali 100 letnico osnovne šole v Petrovčah. Otroci so sprva obiskovali osnovno šolo v Žalcu. Za otroke je bila pot v Žalec predolga, zato so si krajani Petrovč in Arje vasi prizadevali za svojo šolo. Olvasás tovább
Za ustanovitev javne šole so pridobili dovoljenje in soglasje cerkvenih oblasti celjskega dekanata. Za prostore prve šole v Petrovčah je bila izbrana hiša sredi vasi nasproti cerkve. Za nadučitelja je bil imenovan Gustav Potočnik. Šolo je začelo obiskovati 200 učencev v dveh razredih, med njimi je bilo 93 prvošolčkov. Prve učence je sprejela 6. novembra 1873. Čez deset let je bilo v šoli že toliko otrok, da je postala štirirazredna in premajhna. Zato so oktobra 1906 namenu predali novo šolsko poslopje na lokaciji, kjer je osnovna šola še danes. Štirirazredno ljudsko šolo je vodil nadučitelj Anton Žagar. 

Na otvoritvi šole 4. oktobra so učenci dobili navodila: učenci so bili prosti vsak četrtek, proste so bile vse nedelje in prazniki,  pa 4. oktober god presvetlega cesarja, 2. november Vernih duš dan,  19. november  god pokojne cesarice Elizabete. Počitnice so bile Božične, Velikonočne, Binkoštne in Velike počitnice od 1. avgusta do 31. septembra.  

Čas prve svetovne vojne je zaznamoval tudi življenje in delo v šoli. S posebnim odlokom deželnega šolskega sveta, se je pouk začel šele 3. novembra, da so otroci lahko pomagali doma pri spravilu poljskih pridelkov. Šola je morala nuditi prostore za potrebe vojske Za pouk sta ostali le dve učilnici, zato je pouk potekal dopoldan in popoldan. Otroci so skupaj z učitelji po svojih močeh pomagali pri vojni oskrbi. Deklice so pri ročnem delu pletle za vojake, dečki so zbirali kovine za potrebe vojaške industrije. Učitelji  so pomagali pri popisu živine, pri razdeljevanju  nakaznic za moko in kruh, pri mladih pa so morali negovati patriotski duh.

Čas druge svetovne vojne je s prihodom okupatorja delo v šoli zaznamovala odločna raznarodovalna politika. Pouk je potekal v nemškem jeziku z nemškimi učitelji. Ti so bili pretirano strogi, kronika navaja da so z učenci surovo ravnali. Šolsko poslopje je ostalo nepoškodovano. Poleg izvajanja pouka je služilo tudi organizaciji Hitlerjeve mladine. Med vojno je bila požgana šolska knjižnica. Obisk pouka je bil slab, večkrat prekinjen.

V povojnih letih je pouk potekal v šestih razredih. Učitelji so dajali velik poudarek povezavi in sodelovanju med šolo in domom. V šolskem letu 1949/50 je šola postala štirirazredna. Učenci višjih razredov so pouk takratne nižje gimnazije obiskovali v Žalcu.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam