skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Šola časnikarskih kadrov

V kolikšni meri je bila demokrati­zacija sredstev javnega obveščanja na prepihu, nam zgovorno priča tudi čla­nek uredništva »Rodil se je problem«, objavljen v Celjskem tedniku 17. aprila 1964. V istem obdobju bi lahko tednik označili tudi kot »šolo časni­karskih kadrov«. Vsebinskega koncepta tednik v tem obdobju ni spreminjal, izjema je le uvedba ponovne rubrike pisma bralcev, tokrat z imenom »Beseda ob­čanov«.

Olvasás tovább
V omenjenem članku je bil izpostavljen problem kontrole jav­nega mnenja. Ker je bil po zakonu o tisku »vsak pisec polno odgovoren za sestavek, ki ga objavi v časopisu«, so se v uredništvu odločili, da bodo »v bodoče uvrščali le tiste prispevke, ki bodo podpisani s polnim imenom in priimkom ter krajem bivanja«. Da bi pri ohranili »kon­struktivno kritiko raznih pojavov in nepravilnosti«, so postavili tri pravila, ki so se jih pisci morali držati:
»1. Pisci iz Celja in bližnje okolice, ki lahko osebno oddajo prispevke, naj se zglasijo v uredništvu in se predstavijo.
2. Pisci iz okolice, ki tega ne morejo storiti, nas morajo razumeti, če bomo z objavo njihovih prispevkov mogoče imeli zamudo, ker bomo morali ugo­toviti njihovo identiteto.
3. Za naše dopisnike, ki se pogosteje oglašajo, tak postopek ni potreben.«
V prvi po­lovici 60. let so se med avtorji član­kov največkrat pojavljala naslednja imena (po abecedi): Mara Bertosi, Milan Božič, Ivica Burnik, Jože Cegnar, Milan Cilenšek, Edvard Goršič, Drago Hribar, Mile Iršič, Iva Jeršič, Jože Klančnik, Franc Kramer, Jure Krašovec, Franjo Krivec, Marjan Kunej, Adrijan Lah, Rudi Lešnik, Drago Medved, Vlado Modic, Marija Obu, Marjan Ravnikar, Milan Seničar, Janez Se­ver, Tone Skok, Lojze Stepančič, Pavla Rovan, Berti Savodnik, Vla­do Smeh, Zdenka Stopar, Milenko Strašek, Bernard Strmčnik, Vinko Šnajs, Tone Tavčar, Igor Tratnik, Jože Volfand, Tone Vrabl in Borivoj Wudler.

Fotó galéria

Információk

Kategória

társadalom

A digitális gyűjtemény szerzője

Janko Germadnik

Jelszavak

ČASNIKI, ČASOPISI

A közzététel dátuma

18.11.2010 08:10

Legutóbbi módosítás

21.02.2018 07:47

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam