skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Sokolska ideja s sokolsko narodno vzgojo je temeljila na načelih, ki jih je sestavil pobudnik sokolskega gibanja Miroslav Tyrš. V slovenščini so izšla leta 1919 v obliki knjižice, ki jo je založila Slovenska sokolska zveza. Olvasás tovább
Sokolska pravila oz. načela poudarjajo vsakdanjo krepitev telesa in duha s telovadbo. Neprestano telesno in duševno napredovanje, disciplina in osebno odrekanje naj bi vzgojilo vztrajnega, delavnega, odpornega, pogumnega, odločnega, značajnega, resnicoljubnega, treznega, zdravega in močnega posameznika. Samo narod s takimi posamezniki je lahko močan in ima tisto, kar potrebuje za svoje preživetje in svoj obstoj.

Telovadba je bila Sokolom vedno na prvem mestu, ostale oblike družabnega življenja, kjer so lahko pokazali dostojnost, vljudnost in zmernost pa šele na drugem. Na veselicah in drugih javnih prireditvah so morali biti pozorni, da v svoji sproščenosti niso škodovali ugledu sokolskega kroja in sokolske ideje, saj so bile take prireditve ena izmed oblik pridobivanja novih članov.

Pri pripravi razstave ob 80-letnici Športnega društva Sokol Bežigrad so jim bili v pomoč prijatelji iz Pokrajinskega muzeja Kočevje, ki so v letu 2009 imeli lastno razstavo z naslovom "Na zdar".

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Leja Borovnjak

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, SOKOLSTVO, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNA VZGOJA

A közzététel dátuma

30.09.2010 14:08

Legutóbbi módosítás

25.07.2012 11:08

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam