Térkép  

Je še ena vas z izjemno bogato zgodovino.

Olvasás tovább

Leži  na južnem delu Gorenjske ravnine med hriboma Stari grad in Brezovec ter reko Savo. Skupaj z Valburgo je lokalno cestno križišče. Tu je bila že v rimskih časih cesta, ki je povezovala Ljubljano in Kranj. V srednjem veku je skozi vas potekala živahna trgovska pot med Kamnikom, Škofjo Loko in proti Italiji do Čedada in dalje v Julijsko krajino. Takrat je bil grad sedež smledniškega gospostva, tako je bil Smlednik upravno središče z veliko faro ter prometno in trgovsko središče. V 18. stoletju so se trgovske poti zgradile drugje in je vas postala pretežno kmetijska. Že pred drugo svetovno vojno je bila oskrbovana s pitno vodo iz vodovoda dograjenega leta 1925 z Brezovca, električno napeljavo so dobili v šolskem letu 1931/32.

Šola je v Smledniku začela delovati novembra leta 1815 v Merjaščevi zidanici. Prvi učitelj je bil cerkovnik Matija Križner. Prvo pravo šolsko poslopje so zgradili že leta 1837. Kulturni dom so odprli davnega leta 1911. Do leta 1893, ko so z banketom za povabljene, odprli lesen most čez Savo, je bilo reko možno prečkati na brodu.

Zelo znani so smleški pritrkovalci. Kdo ne pozna smleške narodne noše, ki jo je že v 19. stoletju upodobil slikar Goldenstein? Ali vemo kdo je bil Janez Puhar, ki je kot kaplan služboval v Smledniku (1861) ter v drugih krajih na Kranjskem in je odkril cenejši in lažji (prej dagerotipija, unikatna svetlobna slika na posrebreni kovinski podlagi) način fotografiranja s pomočjo steklenih plošč, prekritih z žveplenimi izparinami?

Fotó galéria

Hely

Információk

Kategória

történelem

Közzétette

Knjižnica Medvode

A digitális gyűjtemény szerzője

Tatjana Mavrič

Kapcsolattartó

Tatjana Mavrič

Jelszavak

Medvode, Smlednik, DOMOZNANSTVO, stare razglednice, stare fotografije

A közzététel dátuma

18.12.2017 09:53

Legutóbbi módosítás

18.12.2017 09:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam