skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Slovenske razglednice iz časa prve svetovne vojne

Slovenci nismo zaostajali za drugimi narodi, vpletenimi v vojno dogajanje. Z moderno propagando, posredovano prek razglednic, smo se soočali že od samega začetka vojne. Prva svetovna vojna, ki je kruto posegla v živlenja ljudi, je pustila pečat tudi v evropski in slovenski likovni umetnosti, saj so se med mobiliziranimi vojaki znašli tudi mnogi umetniki. Med Slovenci so to bili Veno Pilon, Avgust Černigoj, France Kralj, Hinko Smrekar, Ivan Napotnik in mnogi drugi. Motivi iz fronte in protivojna vsebina so tako postali verodostojna tematika upodobitev na dopisnicah in razglednicah, ki so romale z bojišč v zaledje in obratno. Skozi zapuščino vojnih razglednic danes odkrivamo kulturnozgodovinska dejstva, hkrati pa razglednice predstavljajo bogato likovno dediščino.

Olvasás tovább

Slovenske vojne razglednice so se pojavile seveda kot odgovor na nemško vojno propagando. Na njih najdemo domoljubno motiviko, pretresljive človeške podobe in kritiko vojne. Slovenske vojne razglednice so ustvarjali Gaspari, Smrekar, Koželj in drugi, založba »Ilustrirani glasnik« iz Ljubljane pa je izdajala tudi serijo domačih razglednic pod imenom »Vojska v slikah«. Izšlo jih je preko 200. Tudi slovenske razglednice so nemalokrat sestavljene iz glavnega in stranskega motiva, velikokrat so dopisani verzi. Vsebine naslovnih strani vojnih razglednic iz obdobja 1914-1918 so zelo izpovedne in jasne. Ljudi nagovarjajo z njihovimi lastnimi zgodbami in odslikavajo neizbrisno bolečino vojnega časa. S podobami vojne na naslovni strani razglednic smo se v slovenskih deželah v vojnih letih srečevali na vsakem koraku, hkrati pa so bile razglednice nosilke čisto osebnih sporočil in misli, ki so bile namenjene naslovnikom in so ohranjene v zapisih na hrbtnih straneh. Odposlane razglednice so tako postale dokument nekdanjega bolečega vojnega časa, saj so življenje na fronti povezovale z življenjem doma, vsem, ki so bili v vojno dogajanje vpeti bodisi na bojiščih bodisi v zaledju, pa so bile v tolažbo ali opomin.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Gabrijela Kolbič

Kapcsolattartó

Vlasta Stavbar

Jelszavak

prva svetovna vojna

A közzététel dátuma

29.06.2015 13:21

Legutóbbi módosítás

17.01.2019 13:05

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam