skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Slike in risbe Ivana Varla

Kosovelov dom, Galerija Ivana Varla, stalna postavitev

Olvasás tovább
"Kronološki pregled njegovega dela je zelo pester – ne le po tehniki, jasno odkriva tudi umetnikovo razvojno pot in njegove ambicije.
 
Pasteli, grafike, olja in risbe z ogljem prepričevalno dokazujejo Varlovo umetniško silo, in to v avtoportretih, žanrskih in pokrajinskih motivih, portretih in tihožitjih. Razvidno logična kontinuiteta ga je vodila od figurativnega izraza do simboličnega slikarstva in analize likovnih elementov za kasnejše alteranativne jasne in precizne kompozicije, zasnovane na simfoniji barvnih poudarkov, kot bi jo čutil v glasbi: ritem je razviden, orkestracija odtenkov jasna, posluh za spreminjajoče se detajle okoli sebe pa metafizično poglobljen, vehementen in impresiven.
 
Diametralno nasprotne, nedolžne v snovanju, do konca intimne pa so risbe njegove družine, ustvarjene z milino. Žena in hči. Uresničen sen. Topel veter ljubezni, ki ga je prignal na Primorsko, je v teh enobarvnih risbah udejanjen v preprosti in čisti kompoziciji.
 
/.../ Samostojno je malo razstavljal, zato je še posebej pomembna njegova prva predstavitev v sežanski Mali galeriji; tu je zaneseno pokazal dela, ki jih je ustvaril v tem prvem obdobju.
 
/.../ Slikal je. Pisal. Ustvarjal. Živel. Ljubil. Hrepenel." (Varl, 1993, str. 12–17)
 
Tatjana Pregl Kobe
 
Samostojne razstave:
 
1954
Ivan Varl
Mala galerija (Moderna galerija), Ljubljana
 
1968
Ivan Val
pasteli, grafika in olja
(Pastelli, incisioni e quadri a olio)
Mestna galerija Piran (Galleria civica di Pirano), Piran
 
1977
Razstava Ivana Varla
Mala galerija, Sežana
 
nedatirano
Likovna umetnika
(Janez Potočnik in Ivan Varl)
Sežanski Tabor, Sežana
 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Jelszavak

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, FOTOGRAFIJE, GALERIJE, Kosovelov dom, SLIKARJI, SLIKE, SLOVENSKO SLIKARSTVO, Varl, Ivan

A közzététel dátuma

20.01.2016 13:56

Legutóbbi módosítás

11.07.2018 10:53

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam