Térkép  

Slikarka je rojena

Slikarka je rojena

Bila je stara 18 let, ko je naslikala prvo sliko velikih dimenzij. Pastor Schreiber je v farno kroniko zapisal, da je 20. marca 1925 dokončala oljno oltarno sliko, visoko 2 metra in široko 1,26 metra, namenjeno za novozgrajeno pokopališko kapelo na farnem pokopališču. Sliko je naslovila Himmelstrost (Nebeška tolažba). Čez nekaj dni je sliko fotografiral tamkajšnji fotograf Kempe. Na podlagi tega posnetka je nastala razglednica. Po pričevanjih, ki jih je zbral pastor Burkhardt, so jo potem začeli klicati slikarka. Slika je bila po 2. svetovni vojni iz kapele odstranjena; takrat se je za njo izgubila sled. O motivu slike je Schreiber Gammelinova zapisala, da je upodobila mlado vdovo, ki na grobu objokuje moža, nedavno preminulega v brodolomu. Za roko jo drži hčerkica in ji kaže »nebeški Jeruzalem«, ki se je prikazal v sončnem žarku in predstavlja tolažbo iz nebes.

Veliko zanimanje za slikarstvo je kazala že kot predšolska deklica in že takrat so ji pripisovali talent. Sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja, po končani srednji šoli, je začela obiskovati zasebno slikarsko šolo v Berlinu. Njena prva mentorica je bila nemška slikarka Henriette Henny Deppermann, krajinarka, vedutistka in ilustratorka. Zapisala je, da je hodila k Henny na ure risanja in slikanja in da je njeno umetniško oko povsod iskalo motive za ustvarjanje.

Olvasás tovább

Kako je v nadaljevanju potekal njen umetniški razvoj, za zdaj še ni povsem jasno. Po njenih besedah je v letih 1928–1932 v Stockholmu študirala slikarstvo, na tamkajšnji akademiji za likovno umetnost, in študij tudi zaključila. Verodostojen vir, ki bi to neposredno potrdil, doslej ni bil odkrit. Žigi v njenem potnem listu dokazujejo zgolj to, da je v tem obdobju nekajkrat potovala na Švedsko.

Več virov – med drugim prav žig v potnem listu – pa dokazuje, da je pozno spomladi 1928 res prvič odpotovala v Stockholm. Odzvala naj bi se na povabilo švedske baronice Dagmar Sparre, s katero sta se spoznali, ko je baronica letovala v Brunshauptnu. V Stockholmu naj bi jo vpeljala v visoko družbo, celo na kraljevi dvor. Zelo verjetno se zdi, da je Schreiber Gammelinovo prav ona seznanila z Ellen Roosval von Hallwyl, švedsko slikarko, kiparko in skladateljico. Ta naj bi opazila njen talent in jo vzela pod svoje okrilje ter ji ponudila, da biva pri njej in da financira njen študij slikarstva. To znanstvo potrjuje več fotografij in zapis v farni kroniki iz leta 1932, ko jo je Roosval von Hallwylova obiskala v Brunshauptnu ter nekaj časa bivala v farovžu. Ohranjenih je tudi nekaj del, ki so nastala v Stockholmu.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam