skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Plesna skupina Point

Pomemben del bogate umetniške aktivnosti so v Kulturno umetniškem društvu Študent (KUD Študent) Maribor (ustanovljen 1964) predstavljale tudi plesne sekcije. Od leta 1969 je delovala plesno-športna sekcija, ki jo je vodil plesni mojster Franjo Kozar, mednarodno priznani plesni učitelj in sodnik. Pod njegovim vodstvom je delovala do leta 1976. V tem času so se nekateri plesni pari uvrščali v sam svetovni vrh - Branka in Marjan Lorger sta tako dosegla osmo mesto na svetovnem prvenstvu v standardnih in latinskoameriških plesih.

Ob zaključku sezone 1974/75 so tekmovalke športne ritmične gimnastike pri TVD Partizan Maribor povabile študenta Eduarda Fouda Jacksona k sodelovanju in se predstavile na zaključni akademiji s koreografijo, ki je požela veliko navdušenja.  Tako se je porodila ideja, da bi s plesom nadaljevali. Leta 1975 so se tudi uradno priključili Kulturno umetniškemu društvu Študent Maribor kot plesna skupina POINT, ki je ob koncu prve sezone v dvorani Union že izvedla  celovečerni koncert modernega, izraznega plesa v Mariboru.

Olvasás tovább

Vse več dijakov in študentov, tako deklet kot fantov, je prihajalo na avdicije in izbor je bil selektiven.  Po Jacksonovem umiku je leta 1977 skupino prevzela Minka Veselič, ki je s premišljenim pristopom, senzibilnostjo, z vztrajnostjo in s predanostjo omogočila nadaljnji razvoj plesnega kreiranja skupine Point. Plesalcem je predajala svoje znanje, pridobljeno na mednarodnih poletnih plesnih seminarjih, in sodelovala na intenzivnih delavnicah pri Zvezi kulturnih društev Slovenije (ZKDS, Sklad Republike Slovenije za ljubiteljske kulturne dejavnosti - SLKD in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti - JSKD) ter v tujini (Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Nemčija, Belgija, Nizozemska). Skupina POINT je na sezono izvedla več kot 40 nastopov ob raznih priložnostih, srečanjih in vsako sezono zaključila s celovečernim koncertom. Leta 1981 se je skupina preimenovala v MAGRA in se še dalje poglabljala v nova raziskovanja raznovrstnega plesnega ustvarjanja.

Preberi več... 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

zene, tánc

A digitális gyűjtemény szerzője

Minka Veselič Kološa

Kapcsolattartó

Barbara Kovář

Jelszavak

sodobni ples, izrazni ples, plesne skupine, Maribor, Plesna skupina Point

A közzététel dátuma

20.11.2017 10:27

Legutóbbi módosítás

20.11.2017 09:50

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam