skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Simon Kukec – podjetnik, pivovar in hmeljar

Simon Kukec velja za najpomembnejšega pivovarja na našem območju in Laščani ga imenujejo »oče laškega piva«, saj je prav on začel in več desetletij uspešno gradil svojo na hmelju in pivu zasnovano poslovno zgodbo. Manj znano pa je, da je poleg pivovarne v Laškem v njegovem času delovala tudi pivovarna v Žalcu, ki je po prvi svetovni vojni prenehala obratovati. Olvasás tovább

Simon Kukec je bil rojen 20. oktobra1838 v Povirju pri Sežani kot sin malega posestnika. Starša, oče Jakob in matiHelena, rojena Stok, sta bila kmeta. Fant se je po osnovni šoli zaposlil na železnici,vojsko aktivno služil 12 let in dosegel čin narednika. Kot zastavonoša domobranskega22. pehotnega polka Wimpfen je v bitki pri Custozzi leta 1866 nosil polkovnozastavo. Rozeta z zastave je še vedno spravljena v Kukčevem družinskem albumu.

29. avgusta 1869 se je v Trstu poročil z Ano Smolka, rojeno 5. decembra 1841 vSt. Antolu na Slovaškem. Madžarski general Szmolka, ki je odigral pomembnovlogo v madžarski revoluciji leta 1848, je bil Anin stric. Iz Sesljana, kjer jev času poroke delal kot železniški čuvaj, se je Simon Kukec z ženo in otrokompreselil v Martinščico pri Reki. Udejstvoval se je kot prevozniški podjetnikpri gradnji pristanišča, žena pa je vodila restavracijo za številne delavce, kiso takrat gradili pristanišče na Sušaku.  

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam