skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Sezidal sem si vinski hram, tam, kjer vinograd 'mam

Zidanice in vinogradništvo na obrobju Temeniške in Mirnske doline.

Olvasás tovább

Zgodovina vinogradništva na Dolenjskem sega že v čas Rimljanov. Ti so sadili vinograde po pobočjih dolenjskega gričevja. Po njihovem odhodu iz naših krajev je v11. in 12. stoletju vinogradništvo ponovno oživela katoliška  cerkev. Cviček je bil poznan v že 15. stoletju, prodajali so ga po krajih tedanjega habsburškega cesarstva.

O razvitosti vinogradništva priča tudi dejstvo, da je na našem področju kar sedem vinogradniških društev z bogato tradicijo: Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom, Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič, Društvo vinogradnikov Trebnje, Društvo vinogradnikov Mirna, Društvo vinogradnikov Šentrupert, Društvo vinogradnikov Mokronog in Vinogradniško turistično društvo Trebelno.

Vinograde in zidanice na tem območju je raziskoval in fotografiral tudi knjižničar, geograf, zgodovinar in pesnik France Režun. Nekaj smo jih že prikazali v zbirki Varujmo naravno in kulturno dediščino: Mokronog in Trebelno.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

VINOGRADNIŠTVO, ZIDANICE

A közzététel dátuma

07.12.2015 00:00

Legutóbbi módosítás

16.01.2019 13:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam