skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Sekirica je 545 m visoka vzpetina na jugozahodnem delu logaške kotline.

Olvasás tovább
Predstavlja osrednje rekreacijske površine kraja, saj okoli hriba poteka sprehajalna pot, na njem pa se nahaja manjše smučišče ter dve smučarski skakalnici, na polju pod hribom pa je v ustreznih pogojih ponavadi speljana tudi tekaška steza za tek na smučeh. Na položnejšem bregu hriba pa se nahaja tudi nogometno igrišče.

Pod Sekirico teče potok Logaščica. Na mestu, kjer se pešpot pod Sekirico najbolj približa Logaščici, se tok obrne proti severu in teče v tej smeri do povezave z Lokvijo. Lokev oziroma Logaški ribnik je manjša stoječa voda na levem bregu Logaščice, s katero ima le-ta kratko vodno povezavo. Tu obstaja vsaj 185 let, saj je vrisana že v Franciskejskem katastru iz leta 1826. Po ustnem izročilu naj bi tz kopali glino ter pozimi sekali led za ledenice. Tu je bilo tudi namakališče lesa za lesno industrijo v Logatcu.

Pod sekirico se je nahajala tudi žaga Petra Grassija, ki je obsegala tudi skladišče in stanovanjski del - v slednjem je bila med prvo svetovno vojno vojaška bolnišnica:

"Posebno pozornost mi vedno znova vzbuja pripoved o velikem previjališču ranjencev, ki so jih po njarazličnejših poteh pripeljali s Soške fronte. Na Brškem polju pod Sekirico so jih za silo prevezali, oskrbeli in nato po železnici prepeljali v večja bolniška središča v Ljubljano in na Dunaj." (Pavle Mihevc: Pričevanja pred pozabo. Logaške novice, L. 40, št. 2, str. 5)

Na Sekirici so leta 1974 na podlagi večjih potreb smučarjev postavili večjo vlečnico. Ta ob primernih pogojih deluje še danes. Poročilo o novi vlečnici je bilo objavljeno tudi v Logaških novicah januarja 1974 (str. 7).

V Logaških novicah iz leta 1972 najdemo tudi zanimiv prispevek o tem, da bi bilo treba rekreativne površine na Sekirici ustrezneje urediti (na strani 7).

Zanimivost, ki jo opazimo na starejših fotografijah je, da je hrib prvotno ni bil poraščen, a so ga pozneje namenoma pogozdili.

Viri:
Firbas, Peter: Vsa slovenska jezera : leksikon slovenskih stoječih voda. Ljubljana : DZS, 2001. Str. 187.
Logaščica od izvirov do ponora : raziskovalna naloga Osnovne šole 8 talcev Logatec. Logatec : Osnovna šola 8 talcev, 2004.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Logatec

A digitális gyűjtemény szerzője

Urška Orešnik

Kapcsolattartó

Urška Orešnik

Jelszavak

REKREACIJA, skakalnice, SMUČARSKI SKOKI

A közzététel dátuma

22.12.2011 13:01

Legutóbbi módosítás

22.01.2019 08:13

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam