skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Samotar iz Moravč - zadnji jamski človek

Prelepa Moravška dolina skriva številne zanimivosti. Nekdaj je bila to dolina gradov. Danes je lepo ohranjen le še edinstven grad Tuštanj. Moravška dolina, polna prelepih cerkva in arhitekturnih znamenitosti, je bila tudi dom izjemnih ustvarjalcev. Tu so bili rojeni matematik Jurij Vega, književniki Fran Detela, Dane Zajc, Jože Urbanija in smučarski skakalec Primož Peterka.  

A življenje je polno čudovitih in skrivnostnih zgodb ljudi, ki niso znani širši javnosti. Koliko takih življenjskih zgodb se skriva med našimi hribi in dolinami, pa žal ne vemo zanje in ostajajo poznane le peščici ljudi. Zgodbe, ki niso zapisane, so za vedno pozabljene. Na srečo pa ta usoda ni doletela zgodbe o moravškem samotarju oziroma puščavniku, kot so ga tudi imenovali. Janez Mlinar je živel v votlini, ki se nahaja ob cesti iz vasi Zgornje Koseze proti Pečam pri Moravčah. Puščavnik je bil poznan že v tistem času, ko je živel v jami, saj ga je fotografiral priznani slovenski jamarski fotograf Franci Bar. V Slovenskem biografskem leksikonu pri njem namreč najdemo podatek, da je med drugim leta 1931 fotografiral »puščavnika«, ki je živel v jami blizu Moravč in je najbrž zadnji »jamski« prebivalec na Slovenskem. Digitalna zgodba je posvečena puščavniku Janezu Mlinarju in krajem v bližini jame, v kateri si je našel zavetišče.

Olvasás tovább

1. (sikdom)
    WILDENEGG [Slikovno gradivo]. - [s. l. : s. n.], 1915?. - 1 dopisnica : črno-bela ; 14 x 9 cmPodatki o datumu izdaje s pomočjo popisane zadnje strani.a) Moravče b) Belnek c) gradovi d) razglednice e) dopisnice
77   

Za grad Belnek so pomembni Valvasorji. Okrog leta 1669 je Karel Valvasor, polbrat slavnega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, grad prezidal in prenovil. Okrog leta 1800 je na Belneku otroška leta preživljal Friderik Baraga, kasnejši misiijonar v Ameriki, čigar oče je bil tu oskrbnik, za njim pa njegov stric lastnik gradu. Dvorec so požgali partizani, julija 1943. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Kristina Galun

Jelszavak

Moravče, Peče pri Moravčah, Zgornje Koseze pri Moravčah , samotarji, JAME, krajevna zgodovina, krajevne znamenitosti

A közzététel dátuma

25.09.2020 11:20

Legutóbbi módosítás

13.10.2020 16:53

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam