skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Vurnikova vizija Kranja

Ivan Vurnik je urbanistične načrte za Kranj snoval med leti 1933–1937. Najpomembnejše zamisli iz Vurnikove predstavitve načrta leta 1934 so slikovite opisane v knjigi Kranj v stoletju neslutenih sprememb (Franc Puhar: Kranj v stoletju neslutenih sprememb, Kranj 2000, str. 64).

Vurnik si je zamislil t.i. »vrtno mesto« s prijazno nizko zazidavo in funkcionalno prometno mrežo. Upravno središče je predvidel v jedru mesta, z združenimi stavbami današnje Mestne hiše vključno s Petrčkovo hišo ob glavni cerkvi. Njegova je bila ideja o mostu, ki je bil dejansko zgrajen leta 1961 na mestu Podrtine, predlagana ureditev ob vstopu pa je lepša od današnjih kioskov in parkirišč. Predlagal je tudi most med današnjim Globusom in Planino. Funkcionalno je razmišljal o vseh komunikacijskih poteh, a so bil nekatere rešitve, predvsem v starem mestnem jedru, preveč drzne. Severno od parka Zvezda je predvidel prijazno naselje individualnih hiš z veliko zelenja, pri čemer je drevorede in urejene zelene pasove predvidel ob rekah in cestah.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, Kranj, URBANIZEM

A közzététel dátuma

09.12.2019 19:03

Legutóbbi módosítás

09.12.2019 18:03

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam