skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Tragična smrt sina

V zakonu s Heleno sta se mu rodila dva otroka, hčerka Mira (zdravnica) in sin Niko, ki je kot ilegalec padel pod streli Italijanov pred Moderno galerijo leta 1942, star le 19 let. Tragični dogodek je leta 1957 opisal pisatelj Beno Zupančič v romanu Sedmina, po njem pa so leta 1969 posneli tudi istoimenski film v režiji Matjaža Klobčiča. Nika je igral znani igralec Rade Šerbedžija. Na 16. festivalu jugoslovanskega filma Puli leta 1969 je Matjaž Klopčič za Sedmino prejel diplomo »za originalno režijo«.

Po smrti Helene se je leta 1965 poročil z mladostno ljubeznijo Mileno Perušek. Umrl je leta 1971 v Radovljici, kjer je pokopan v družinski grobnici.

Obletnica rojstva Ivana Vurnika je vsako leto praznik Krajevne skupnosti Radovljica, ko z »Vurnikovimi dnevi« v organizaciji Centra arhitekture Slovenije skupaj z občino, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, s Fakulteto za arhitekturo in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje predstavljajo Vurnikovo življenje in delo.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, Radovljica, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, družinsko življenje, ARHITEKTI

A közzététel dátuma

09.12.2019 19:03

Legutóbbi módosítás

05.11.2019 13:39

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam