skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Janez Vurnik mlajši

Slovenski podobar, kipar, konservator in učitelj, mojster historičnih slogov.

3. november 1849, Radovljica – 18. marec 1911, Radovljica

Edini sin Janeza Vurnika in Uršule, rojene Dežman, se je rodil leta 1849 v Radovljici. Tam je obiskoval osnovno šolo, realko pa med leti 1860–1862 v Ljubljani. Ker je odraščal v vsakodnevnem stiku z domačo podobarsko delavnico, se je tudi sam izučil vseh očetovih mojstrstev, a ga je kasneje s svojim talentom in eruditskim učenjem presegel, predvsem na kiparskem področju. Tako kot se je njegov oče uprl svojemu, se je tudi Janez Vurnik mlajši in se proti njegovi volji odpravil v uk h kiparju Johannesu Steinhäuserju v Laas na avstrijskem Tirolskem, ki je imel obrtno kamnoseško šolo. V tem obdobju se je že kazal njegov talent, saj je med drugim izklesal sv. Mateja za katedralo v Strasbourgu in Madono z otrokom za dekoracijo domače hiše. Po povratku je deloval v očetovi delavnici, a le redko samostojno, saj se je vse odvijalo po volji strogega očeta. Podobarsko delavnico je prevzel po očetovi smrti leta 1889.

Umrl je 18. marca 1911. Ivan Vurnik, njegov sin, je v spominih na očeta zapisal: »Kdor se hoče poglobiti v estetsko stran njegovih zadnjih dozorelih del, bo moral priznati, da je svoja dela opravljal z ljubeznijo do svari in skrajno nesebično za svojo materialno korist.« (Boris Leskovec: Na brzicah življenja, 2017, str.22)

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Petra Puhar Kejžar

Jelszavak

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, podobarstvo, KIPARSTVO, Radovljica, Vurnik, Janez mlajši, rodbina Vurnik

A közzététel dátuma

09.12.2019 19:03

Legutóbbi módosítás

09.12.2019 17:48

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam