skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Leta 1957 je Evropo zaznamovala ustanovitev Evropske gospodarske skupnosti, v svetu sta veliko zanimanje in pri Američanih še zavist povzročila pr­va zemeljska satelita Sputnik I in Sputnik II (slednji s psičko Lajko), medijsko pa je bil odmeven tudi An­glež Vivian Fuchs, ki je prečkal An­tarktiko. Olvasás tovább
Začetek druge petletke je napo­vedoval čas razcveta gospodarstva in leto 1957 bo verjetno ostalo v spominu gradbeni­kom, saj je Celje dobilo prvi nebo­tičnik. Tudi celjska sedma sila je dosegala svojevrstne rekorde. Ob koncu leta jim je uspelo izdati Celjski tednik, ki je imel kar 44 strani. »Štiriinštiride­set strani, polnih bogatega gradiva in pestro ilustriranih, to je rekord v zgodovini celjskega časnikarstva in se uvršča brez dvoma tudi med naj­bolj obsežne številke, kar jih je kdaj izšlo v vrstah slovenskih časnikov«, je izid novoletne številke z vso vehe­menco pospremil članek glavnega urednika Toneta Masla.
Danes natisniti časnik s tolikšnim obsegom seveda ni nič posebnega. No­voletna številka iz leta 1957 pa je za­vidanja vredna, če vemo, da jo je pri­pravil razmeroma majhen redakcijski kolektiv z majhnim krogom sodelav­cev. In še nekaj statističnih podatkov, ki bodo bolj nazorno prikazali, s kak­šnim trudom je nastala omenjena šte­vilka. V več kot dveh mesecih pri­prav je bilo potrebno napisati nad 350 tipkanih strani člankov, reportaž, čr­tic, verzov in podobnega. Za pope­stritev napisanega so posneli 120 fo­tografij iz celotnega celjskega okraja in narisali 40 ilustracij. Samo tiskar­na je za stavljenje, izdelavo klišejev, tiskanje in druga potrebna opravila porabila 1164 proizvodnih ur, za ce­lotno naklado novoletne številke (10.500 izvodov) pa so porabili 2280 kg papirja oziroma 216 gramov na iz­vod.

Fotó galéria

Információk

Kategória

társadalom

Jelszavak

ČASNIKI, ČASOPISI

A közzététel dátuma

17.11.2010 13:48

Legutóbbi módosítás

26.11.2010 12:57

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam