skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Reka, ki daje in jemlje

V sklop parka je od vsega začetka sodila Savinja, takrat še z bogato zaraslimi položnimi obrežji in s kristalno čisto vodo. Že leta 1871 je Franc Hausbaum pod Gozdno restavracijo zgradil moško in žensko kopališče, dve manjši kopališči na nasprotnem bregu, nad izlivom Sušnice v Savinjo, pa tudi vinski trgovec in gostilničar Josef Pallos. Zaradi nemškega vzdušja in klientele teh kopališč so celjski Slovenci nižje, pod gostilno Pri Grenadirju na Bregu, zgradili Dianino kopališče. Zaradi čiste vode in urejenih kopališč je Celje kmalu postalo znan letoviški kraj.

Olvasás tovább
Ob obrežju so delovala tudi številna perišča, kjer so perice prale in perilo sušile v slikovitih belih zaplatah na bregovih in prodiščih. Vse do velike regulacije v poznih petdesetih letih 20. stoletja je na Savinji cvetelo splavarstvo, več stoletij zaščitni znak mesta ob Savinji.
Hudourniška Savinja je svoji bližini predstavljala tudi grožnjo, saj so podobo pokrajine in življenje ljudi ob njej že od nekdaj zaznamovale poplave. Visoka voda je ob vsakem večjem deževju preplavila park in obrežni pas, pri čemer je uničila nasade in ureditve ob reki. Po letu 1936 so se lotili temeljitejše regulacije, vendar so reko šele v zgodnjih 60. letih dokončno regulirali v današnje korito. Poplava je v letu 1954 uničila leseni Kapucinski most in z njim je mesto izgubilo historično, organsko povezavo s svojim nadaljevanjem na desnem bregu reke. Savinja, uklenjena med kamnite bregove, je zgubila svojo prvotno podobo s kopališči in kopalci, pericami in splavarji, prodišči in stezami v travi. Spomin nanje ohranjajo le številne fotografije, na splavarsko tradicijo pa opozarja Kalinov kip, postavljen na levi breg, ob prehod čez sedanji most v park. Šele v novejšem času, z izgradnjo kolektorja, zaraščanjem brežin in nastankom prodišč se v prostor ob reki postopno spet vrača življenje.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Janko Germadnik

Jelszavak

mestni parki

A közzététel dátuma

17.05.2011 12:51

Legutóbbi módosítás

21.02.2018 07:58

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam