skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Razcvet celjske regije

Za razvoj industrije v Celju in regiji so bila ključna tudi nadaljnja izpopolnjevanja železniškega omrežja. Leta 1856 je Mihael Vošnjak, takrat še mlad tehnik pri Južni železnici, predlagal izgradnjo proge Celje–Velenje–Dravograd. Rentabilnost proge je utemeljeval z že znanimi zalogami lignita v Velenju, obširnimi gozdovi zahodnega Pohorja, razvitim kmetijstvom in obrtjo. Velik pomen je pripisoval tudi premogovnikom in kamnolomom v okolici Žalca, kjer je bila zelo razvita tudi keramična industrija. Proga, ki je bila do Velenja odprta leta 1891, do Dravograda pa 1899, se je kmalu izkazala za zelo uporabno; celjska Cinkarna je bila namreč poleg železnice glavni odjemalec velenjskega lignita. Po njej sta razen premoga za potrebe rudnika potovala tudi les in druga oprema ter artikli za oskrbo lokalnega prebivalstva. Industrijsko se je razcvetel tudi Šoštanj, kjer se je med drugim razvila največja tovarna usnja v državi.

Olvasás tovább

Železnica je blagodejno vplivala tudi na drugi del celjske regije. V laških premogovnikih je v tem obdobju izkop premoga močno narasel, pivovarna je postala sodobno industrijsko podjetje, razmahnile so se usnjarska, tkalska in barvarska obrt. Med gradnjo železnice so pri odkopu terena naleteli na vrelce tople vode in kmalu za tem je bilo rojeno zdravilišče. Železnica je dala dodaten impulz tudi zdravilišču Rimske Toplice, ki ga je sredi gradbenega vrveža leta 1847 obiskal cesar Ferdinand osebno s cesarico Marijo Ano. Nekoliko bolj so se morali petičneži potruditi, da so s kočijami prispeli do mondene Rogaške Slatine, toda tamkajšnja zdravilna mineralna voda je verjetno odgnala sleherno utrujenost. Leta 1903 so z dograditvijo lokalne železnice Grobelno–Rogatec odpravili tudi to težavo.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam