skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Legenda pravi, da je bilo nekoč v kotlini, kjer danes leži trg Vransko, jezero ob katerem so živele vrane. Po osušitvi jezera je na tem mestu zraslo naselje, ki so ga poimenovali po njegovih prebivalkah. A ne le mesto, tudi osrednji pustni liki Vranskega, generali Vranarji so dobili ime po pernatih prebivalkah jezera. Olvasás tovább
Pustno dogajanje na Vranskem se torej močno naslanja na lokalno identiteto, ki sestoji iz njihove legende pa tudi iz njihove kulturno-politične zgodovine. Generali Vranarji so namreč odeti v vojaške uniforme iz različnih političnih obdobijv katerih so prebivali Vranščani.Tako lahko glede na pozicijo in čin srečamo generala iz obdobja Napoleona in Ilirskih provinc, Franca Jožefa in Avsto-Ogrske, ter uniforme Tita in njegove Jugoslovanske ljudske armade.
Generali Vranarji, po prevzemu oblasti od vranskega župana, »poveljujejo« celotnemu pustnemu dogajanju, ki svoj vrhunec doseže na velikem pustnem karnevalu, ki poteka po ulicah Vranskega. V svoji skoraj polstoletni tradiciji Vranski pust še vedno ostaja ena od  osrednjih lokalnih prireditev, ki vsako leto poskrbi za družbeno-kritično šegavost, sproščeno zabavo in nasmejane obraze udeležencev karnevala.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

Kapcsolattartó

Srečko Maček

Jelszavak

pust, PUSTNI OBIČAJI

A közzététel dátuma

04.02.2015 09:12

Legutóbbi módosítás

06.02.2015 14:36

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam