Térkép  

Zbirka obsega starejše razglednice Ptujske Gore.

Olvasás tovább
Ptujska Gora je gručasto naselje ob cesti Ptuj - Majšperk, ki z nekaj sosednjimi vasmi tvori krajevno skupnost v občini Majšperk. Najbolj prepoznavni del  je gotska cerkev sv. Marije (zgrajena ok. 1410) na vrhu griča, od koder se razprostira čudovit pogled na Dravsko Polje in Haloze. To je ena najlepših gotskih cerkva na Slovenskem, ki privablja številne romarje, turiste in naključne obiskovalce. Obzidje cerkve z ohranjenim južnim obrambnim stolpom spominja na turške čase, ko so Ptujsko Goro spremenili v tabor, kar je upodobil tudiVischer na ohranjenem bakrorezu iz leta 1681.
O pomembnosti Ptujske Gore kot romarskega središča že v 19. stol. pričaizredno veliko število starejših in novejših razglednic, na katerih sekot osrednji motiv ponavlja Marijina cerkev. Razglednice so zalagali različni domači in tuji založniki. Pred drugo svetovno vojno se kot založnika najpogosteje pojavljata Wilhelm Blanke s Ptuja in domači trgovec Ivan Traun. Založniki povojnih razglednic so Putnik Zagreb, Fotolik Celje, ZGP Mladinska knjiga, ČZP Pomurski tisk, Ozeha Split, TD Ptuj, Župnijski urad Ptujska Gora in drugi.Hely

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mira Petrovič

Kapcsolattartó

Mira Petrovič

Jelszavak

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Ptujska Gora, RAZGLEDNICE

A közzététel dátuma

02.11.2009 13:14

Legutóbbi módosítás

15.01.2019 13:08

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam