skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Prva godba v Laškem pod vodstvom Franca Klepeja

Franc Klepej iz Harja pri Laškem je po vrnitvi iz Francije leta 1862 v Laškem trgu ustanovil godbo na pihala. Olvasás tovább
Frac Klepej (1824-1925) se je rodil v Harju pri Laškem. Bil je kmečki sin in čevljar, pozneje poklicni godbenik. Zelo mlad je odšel v Francijo, kjer se je vključil v vojaško godbo, in priložnostno igral v več opernih ansamblih. Odlično je igral klarinet in bil mojster visokih notnih leg, obvladal pa je tudi igranje trobil. Po dobrem desetletju bivanja v Franciji se je vrnil v Laško, kjer leta 1862 zbral nekaj somišljenikov in ustanovil "prvo" godbo v Laškem, ki jo je vodil do leta 1892. Za komaj osemindvajsetletnega kapelnika je bil nastop že na začetku glasbenega delovanja v Laškem zelo uspešen. Poleg tega, da je bil glasbeno izobražen, je bil zelo razgledan in obvladal več tujih jezikov. Na njegovo pobudo je nastala tudi samostojna kmečka godba na Svetini nad Celjem.

Prva pokroviteljica godbe je bila družina Karničnik, lastnica Laškega dvorca (današnja knjižnica), ki je godbi poleg prostorov nudila še drugo pomoč. Po prodaji dvorca Karničnikov je godba prvič v njeni zgodovini zašla v težave.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam