skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Prostovoljno gasilsko društvo Podljubelj skozi 80 let

Začetki gasilskega delovanja v Podljubelju segajo v leto 1928, ko so se ustanovni člani zbrali na občnem zboru in imenovali upravni odbor. Svoje začasne prostore so si uredili v nekdanji občinski ubožnici. Leta 1937 so se z odkupom zemljišča pričele priprave na gradnjo gasilskega doma, ki pa jih je prekinila vojna. Otvoritev novega gasilskega doma je bila avgusta 1960. 1988 so kupili gasilski kombi. Gasili so številne požare v vasi, na cesti in v gozdu. Reševali so ponesrečence in imetje ter se udeleževali delovnih akcij. Člani PGD Podljubelj se uspešno udeležujejo gasilskih tekmovanj doma in v tujini, skrbijo za svoje usposabljanje, opremo in podmladek. Olvasás tovább
Prostovoljno gasilsko društvo Podljubelj je leta 2008 praznovalo 80-letnico svojega obstoja. Kronika, ki je pred vami, je bila sestavljena za to priložnost in je bila na svečani prireditvi tudi prebrana. Sestavil jo je Karel Ahačič, prebral pa Jože Meglič. Prireditev je spremljala tudi priložnostna razstava foto materiala, ki se ga je v teh letih nabralo precej. Tu sem prišel na idejo, da bi omenjeno gradivo dal v elektronsko obliko in ga s tem iztrgal zobu časa. Gasilci so me seveda pri tem podprli, še več, obljubljeno mi je bilo še več gradiva, ki bi se na ta način ohranilo, tako, da me čaka še kar nekaj dela. Zaenkrat pa dajem na ogled manjši izbor slikovnega materiala in pa samo kroniko, ki sem jo rahlo priredil in dopolnil z nekaterimi podatki.

Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali pri zbiranju gradiva in podatkov. Veliko informacij o fotografijah mi je dala moja mama, Zorka Dovžan, nekdaj aktivna gasilka. Naša družina je bila vseskozi povezana z društvom. Na slikah iz leta 1936 in med gasilskimi veterani/ustanovitelji društva se nahaja tudi moj praded Franc Janc. Avtor številnih fotografij je moj ded, Albert Perko, ljubiteljski fotograf in tudi aktivni gasilec. Sam sem bil v gasilski desetini, ki se je leta 1997 udeležila srečanja in tekmovanja v francoskem mestu Ste Marie Aux Mines, ki je pobrateno s tržiško občino. Posebna zahvala gre tudi Francu Jancu st., ki je mdr. priskrbel tudi dragocene zapisnike gasilskih sej od leta 1928 pa do 2. svetovne vojne. Za pokušino sem primer takega zapisnika tudi dodal med multi medijske elemente.
 
Nekoliko simbolično se ta objava ujema z različnimi akcijami, ki trenutno potekajo med vaščani Podljubelja ter širše, in so namenjene zbiranju sredstev za novo gasilsko vozilo in preureditev garaže. To dokazuje, da društvo z močno tradicijo živi in deluje naprej.

Nejc Perko                                                                                                                             Podljubelj, 31. 3. 2011

Fotó galéria

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Nejc Perko

Jelszavak

gasilci, GASILSKA DRUŠTVA

A közzététel dátuma

29.03.2011 00:00

Legutóbbi módosítás

14.01.2016 12:15

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam