Térkép  

Prostovoljna požarna bramba v Šmarju pri Jelšah leta 1880

V sedemdesetih letih 19. stoletja je nastala potreba po ustanavljanju prostovoljnih požarnih bramb v mestih in trgih. Leta 1880 je bila požarna bramba ustanovljena tudi v Šmarju pri Jelšah, eden izmed najpomembnejših vlagateljev pri ustanovitvi je bil Franc Skaza. Ustanovitelj požarne brambe in prvi načelnik je bil Leopold Fiegelmüller, ki je bil tega leta v Šmarju župan, bil je lastnik gradu Žusem. Ob ustanovitvi se je požarna bramba v Šmarju imenovala »Freiwillige Feuerwehr St. Marein bei Erlachstein«.

 

Olvasás tovább

Iz nemškega poveljstva je prešla leta 1900, ko je bil izvoljen za župana odvetnik dr. Franc Jurtela. Na občini in v pisarni je začel uradovati v slovenskem jeziku, prav tako je to zahteval od Požarne brambe, sicer od občine ne bi dobila nobene podpore. Na izrednem občnem zboru so gasilci odklonili slovensko povelje, zato je požarna bramba prenehala delovati. V trški občini je delovalo 6 plačanih gasilcev vse do leta 1905, ko je mesto župana zasedel Franc Ferlinc, ki je na novo ustanovil požarno brambo.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Kapcsolattartó

Mateja Žagar

Jelszavak

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

18.01.2019 12:15

Legutóbbi módosítás

20.12.2018 14:23

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam