skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Priznanja strokovnjakov

Kukčeva pivovarna je za svoje proizvode prejela številna priznanja (odlikovanja): leta 1887 na Obrtni razstavi v Trbovljah, leta 1888 na Spodnje- štajerski razstavi v Celju, leta 1900 pa mu je priznanje podelila celo francoska vlada na Svetovni razstavi v Parizu. Odtise teh odlikovanj so nosili tudi dopisni listi Kukčeve administracije. Olvasás tovább
Slovenski narod je 8. maja 1901 zapisal:
»G. Simon Kukec, narodni pivovarnar v Žalcu in v Laškem trgu, je poslal pretečeno leto na svetovno razstavo v Pariz svoje izdelke marčnega, granatnega in cesarskega piva. Te dni je prejel veliko zlato svetinjo s pohvalno diplomo. Ako pomislimo, da je bilo v Parizu razstavljeno najboljše pivo skoraj celega sveta, moramo biti Slovenci pač ponosni, da se je naša domača tvrdka tako pohvalno odlikovala. To priznanje pa je tembolj pomembno, ker je g. Kukčevo pivo varjeno izključno le iz savinskega hmelja.«

Skladišča piva in distribucija so bili dobro organizirani po številnih slovenskih krajih: v Ljubljani – Spodnji Šiški, Hrastniku, Trbovljah, Zagorju, Litiji, Kresnicah, na Jesenicah, v Bohinjski Bistrici, Celju, Poljčanah, Ptuju, Rušah, Radečah, Sevnici, Krškem, Brežicah, Novem mestu in drugod.

V najem je vzel tudi Skalno klet pod celjskim Starim gradom. Leta 1890 je imel celjski Sokol v tem gostišču svojo ustanovno slavnost in velik tekmovalni nastop, ki ga je Kukec podprl, kot je podpiral vse slovenske narodne prireditve. Iz Kukčeve računske knjige za leti 1902/03 je razvidno, da so bili v laški pivovarni poleg sezonskih delavcev zaposleni še ravnatelj, dve knjigovodji, korespondent, potnik, pivovarski mojster, trije kletarski mojstri, mojster v steklenišnici, strojnik, trije sodarji, pet voznikov, devet priučenih delavcev in kuharica. Slad so dobivali iz Velike Kaniže, pivske steklenice pa  sta dobavljali steklarni Grazer Glasfabrik Hanisch Hildebrand & Co. in Abel iz Straže pri Rogatcu. Steklenice so bile litrske z napisi v obliki izbočenega reliefa. V začetku so steklenice zapirali s posebnim zabijačem z globokimi plutovinastimi zamaški, kasneje pa s porcelanskimi zamaški z gumijastim tesnilom in žično odpiralno vzmetjo. Zaboji za steklenice so bili podolgovati z vzdolžnim nosilnim ročajem, steklenice pa so ovijali s slamo. Premog za pogon Kukčevih pivovarn je dobavljal lastnik velenjskega rudnika Daniel von Lapp.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam